Kadir SABUNCUOĞLU/ERZURUM, () - İSTANBUL'da oturan ve kızı üniversitede okuyan Filiz Leloğlu Oskay ile 2 kız annesi Nurşen Öngün Biçer, emeklilik dönemlerinde dağ bayır dolaşıp kelebek fotoğrafları çekiyor. Bir hafta süreyle Erzurum'un yaylalarını dolaşarak değişik türde kelebek türlerini fotoğraflayan Oskay'ı, en çok az görülen 'Balkan Menekşe' türü kelebek fotoğrafı mutlu etti. 
Özgür hareket ettiği için doğa ve kelebek fotoğrafçılığına yöneldiğini belirten Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli Filiz Leloğlu Oskay ile emekli bankacı Nurşen Öngür Biçer, kelebekleri ile ünlü Erzurum'a geldi. Erzurumlu fotoğraf sanatçısı Öztürk Akkök ile birlikte Palandöken, Kargapazarı yaylaları ile Dumlu, Tortum, Uzundere yörelerinde çok özel kelebek fotoğrafı çektiklerini belirten Filiz Leloğlu Oskay, kelebek peşinde koşarken en çok arı ve keneden korktuğunu söyledi. 'Zirai ilaçlama, aşırı otlatma ve HES inşaatlarının kelebeklerin yaşam alanlarını yok ettiğini kaydeden Filiz Leloğlu Oskay, Çevre Bakanlığı'nın kelebekler için koruma alanları oluşturmasını isteyerek şunları söyledi:
"Bir kelebek fotoğrafı çekip o güzellikle tanışınca asla bundan vaçgeçemiyorsunuz. Türkiye'de 400'ü aşkın kelebek türü var. Şimdiye kadar 100'ü aşkın kelebek türünü fotoğrafladım. Erzurum kelebeğin kalbi olan illerden biri. Ömrüm yeterse, sağlığım elverirse, olanaklarım yettiğince tüm türlerin fotoğraflarını çekmek arzusundayım. Erzurum'da çektiğim kelebekler içinden en çok 'Apollo' türü beni mutlu etti. Ayrıca, Palandöken yaylasında çektiğim 'Balkan Menekşe' kelebeği yüzünden havalara sıçradım. Çünkü her gün yüzlerce kare kelebek fotoğrafı çekiyorsunuz. Ama içlerinden biri size gülümsüyor. O tek kare bütün günün yorgunluğunu alıyor. İşin güzelliği burada. Bunun için kelebek fotoğrafçısıyım."
'DOĞADAN FOTOĞRAFTAN BAŞKA BİR ŞEY ALMA'
Güneşli havada çok hızlı uçtukları için kelebek fotoğraflamanın zor olduğunu belirten Nurşen Öngün Biçer de, kelebek ve damla fotoğrafı çekmeyi çok sevdiğini anlattı. İkisini bir arada görüntülediğinde daha çok keyif aldığını kaydeden Biçer, şöyle devam etti:
"Doğa fotoğrafçılığı bambaşka bir şey. Çok keyif aldığım bir uğraş. Bu sayede sosyal hayatım canlandı, arkadaşlar kazandım, değişik yöreler görüyorum. Kelebek fotoğraflamak ise kısmet işi. Sizin önünüze geliyor. Tam fotoğraflayacaksınız kaçıyor. Onu arkadaşınız yakalıyor. Onun kaçırdığını siz çekiyorsunuz. Bahçeli bir evimiz var. Her türlü kelebek bahçemizi ziyaret ediyor. Onların ilgisini çekecek bitkiler ektim, ektirdim. İnanır mısınız yüzlerce kelebek gelmeye başladı. Yemek yaparken aniden fırlayıp kelebek fotoğrafı çekiyorum. Kelebekçilik ayrı bir uzmanlık dalı ama çok keyifli. Benim bir prensibim var. Doğadan fotoğraftan başka bir şey alma. Doğada ayak izlerinden başka bir iz bırakma. Lütfen doğaya zarar vermeyelim. Bu dünya bizim, bulduğumuz gibi bırakalım." 

FOTOĞRAFLI