İnsülin direncinin Alzheimer riskini artırabileceği belirlendi. Alzheimer’ın gelişiminin durdurulmasına umut olacak araştırma ABD’deki Iowa Üniversitesi’nden geldi.Bilim adamları, ortalama 60 yaşındaki 150 kişinin beyin görüntülerini inceledi. İnsülin direnci ne kadar fazlaysa Alzheimer riskinin o kadar arttığı ortaya çıktı.

Şeker ve beyin ilişkisi

İnsülin direnci nedeniyle beynin hafızaya ilişkin bölgesinin yeterince şeker kullanamadığını ve işlevini tam anlamıyla yerine getiremediğini belirten bilim adamları, ilk kez böyle bir bağlantının saptandığına dikkati çekti.

Bilim adamları, sonuçların Alzhmeir’ın daha iyi anlaşılması ve riskin azaltılmasına ışık tuttuğunu vurguladı. Araştırmanın sonuçları Amerikan Nöroloji Derneği’nin dergisinde yayımlandı.

BELİRTİLERE DİKKAT

İnsülin direnci genellikle şu belirtilerle baş gösteriyor: Çabuk acıkma, geç doyma, yemeklerden 2-3 saat sonra olan acıkma hissi, elde ayakta titreme, soğuk soğuk terleme ve baygınlık hissi, tatlı yeme isteği, giderek kilo alan kişinin ailesinde şişman ve diyabetli kişilerin varlığı durumlarında insülin direncinden şüphelenmek gerekir.

FELÇ VE KALP KRİZİ NEDENİ

İnsülin direnci, obezite ile kanser arasında ilişki saptanan çok sayıda çalışma var. Son 10 yılda dünyanın saygın tıp merkezlerinde yapılan araştırmalarda insülin direncinin yemek borusu, kalın bağırsak, safra yolları, pankreas, meme, rahim, yumurtalık, prostat, böbrek, mesane, tiroid ve lenf kanseri riskini artırdığı kanıtlandı.