İsviçre’de Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İsviçre Teşkilatı tarafından “G20 ve B20 Türkiye Başkanlığı Ticaret ve Yatırım Fırsatları” paneli gerçekleştirildi.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İsviçre Teşkilatı tarafından organize edilen “G20 ve B20 Türkiye Başkanlığı Ticaret ve Yatırım Fırsatları” adlı panel İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlendi. Panel kapsamında MÜSİAD İsviçre’nin Cenevre Şubesi’nin açılışı ve Türkiye İş Forumu da gerçekleştirildi. Programda MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’ın yönettiği “G20-B20 Türkiye Dönem Başkanlığı ve Dünya Ekonomi Trendleri” konulu İsviçre-Türkiye İş Forumu’na çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcı katıldı.
Programda MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak forumda gerçekleştirdiği konuşmasında, Türkiye’nin B20 başkanlığı döneminde bu zamana kadar yaptıkları ve yapacakları faaliyetler hakkında bilgi vererek ticaret ile yatırım fırsatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Olpak, B20 Yürütme Kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak, “B20 bünyesinde, bizim teklifimizle, KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücü oluşturuldu. Amacımız, dünya ticaretinin yüzde 80’ini elinde tutan G20 ve onun iş dünyası ayağı olan B20’yi, sadece bu 20 ülkenin değil, tüm dünyanın sorunlarına eğilen bir platform haline getirmek ve bunun ilk uluslararası adımının atılmasına ön ayak olmak. Türkiye’nin Dönem Başkanlığı içinde, kapsayıcılık prensibimizin bir sonucu olarak, görev güçleri içine KOBİ’ler ve girişimcilik görev gücünün de dahil edilmesi, son derece önemlidir” şeklinde konuştu. Olpak, KOBİ girişimcilik merkezinin İstanbul’da olacağını da ifade etti.
Türkiye’nin Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük ise, G7’nin zamanla krizler sonrası genişleyerek G20 haline geldiğini ifade ederek, istihdama yönelik büyüme politikaları başta olmak üzere bin politik taahhüdün yerine gelebilmesi için çalışılacağını vurguladı. Gücük, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığını ön plana çıkartacak girişimlerin önemine dikkati çekti. Başbakanlık Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı Proje Direktörü Seda Kalyoncu, program kapsamında gerçekleştirdiği sunumda Türkiye’nin yatırımcıların tercih edeceği bir ülke olduğu vurgulayarak Türkiye’de 41 bin yabancı sermayeli firma olduğuna dikkat çekti.
İş Forumu’na Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, Türkiye’nin Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük, Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Haluk Ilıcak ve Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosu Nurdan Bayraktar ile İsviçre ve Türkiye’den şirket yöneticileri katıldı.
ÇITAK: “KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRECEĞİZ”
MÜSİAD İsviçre Genel Başkanı Cesur Çıtak, MÜSİAD Cenevre Ofisi’nin lansman yemeğinde yaptığı açılış konuşmasında İsviçre’nin önemine vurgu yaptı. Çıtak, İsviçre Şubesi’nin çalışmaları hakkında bilgi vererek, "İsviçre’de daha birinci yılımızı henüz doldurmadık, ancak özgüvenimiz ve MÜSİAD Genel Merkezi’nin destekleriyle çok önemli mesafeler kat ettik ve etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. İsviçre’nin ticareti ve sanayisi açısından dünyanın en önemli merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Çıtak, "İsviçre, coğrafi konumu ve güçlü ekonomik yapısı itibariyle birçok ekonomik fırsatları içinde barındırıyor. Bizler de hem Türk hem İsviçreli partnerlerimizle güçlü ticari ilişki kurma noktasında üyelerimizi yönlendirecek, sağlıklı altyapının oluşmasına aracılık etmekteyiz. Önem verdiğimiz konulardan bir tanesi de İsviçre ile Anadolu arasında güçlü işbirliklerinin kurulmasına vesile olmak. Türkiye’nin her alanda hem İsviçre’de hem Avrupa’da tanıtımına katkıda bulunmaktır, ki bu da hedeflerimiz arasındadır" dedi.
Hedeflerini anlatmayı sürdüren Çıtak, “Bu zamana kadar İsviçre’deki Türk iş adamlarının deneyimlerini MÜSİAD-İsviçre çatısı altında bir araya getirerek güç birliği yaparak bir taraftan yaşadığımız ülkede yetişen eğitimli gençlere destek olacağız, diğer taraftan Türkiye ile Anadolu’nun ticari bağlarının güçlenmesi için gayret edeceğiz. Bu üç günlük programımız esnasında tüm dostlarımızın birbirlerini daha iyi tanıyacaklarını ve kaynaştıklarına inanıyorum. Yönetim kurulumuz bu programı hazırlarken hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Ümit ediyorum bu programımızdan sonra aramızdaki dostluk bağları daha gelişecek birbirimize olan sevgi ve saygımız daha da artacaktır” dedi.
Kendisine verilen görev için yetkililere müteşekkir olduğunu bildiren MÜSİAD Cenevre Temsilcisi Dr. Derya Akıncı ise, görevini liyakat ve sadakatle sürdüreceğini vurguladı. Akıncı, MÜSİAD’ın Cenevre’de bulunmasının bir milat olduğunu ifade ederek, kadın olarak kendisine bu görevin verilmesinin anlamlı olduğunun altını çizdi.