Lokman Hekim Van Hastanesi’nde ‘Minimal İnvaziv’ yöntemiyle 9 santimetrelik bir kesiyle bölgede ilk defa kalp kapağı ameliyatı yapıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, hastanede ilk defa göğüs kafesinde açılan 9 santimetrelik bir kesi ile kalp kapağının değiştirildiğini belirtti. Baki Öztürkçü adlı hastanın ortopedik ameliyatı olmak için hastaneye başvurduğu sırada kalp rahatsızlığının olduğunu öğrendiğini ifade eden Başel, “Hastamız, daha önce kalp hastası olduğunun farkında olmayan bir hastamız. Buraya ortopedik ameliyatı sebebi ile geldi ve tesadüfen kalp kapağındaki problem tespit edildi. Kapağındaki problem de oldukça ilerlemişti. Biz hazırlığını yaptık ve ameliyatı da göğüs kafesini sadece kısmi açarak yapmaya karar verdik ve bunu kendisiyle paylaştık. O da kabul etti. Biz de ‘Minimal İnvaziv’ yöntemi dediğimiz göğüs kafesinde 9 santimetrelik bir kesi açarak bu ameliyatı yaptık. Bu ameliyat, Van’da ve doğuda ilk kez yapıldı” dedi.

Minimal İnvaziv yönteminin hastalar açısından büyük konforunun olduğunu vurgulayan Başel, “En büyük konforu, göğüs kafesi açılmadığı için iyileşme süreci daha hızlı oluyor. Hastalarımız daha hızlı yana yatabiliyor ve hastalarımızda ağrı kesici ihtiyacı fazla olmuyor. Hastamız da bu ameliyatın konforunu hat safhada yaşadı ve daha erken taburcu oldu. Artık hastalarımız bizi küçük kesiler yapmaya zorluyorlar. İster istemez biz de teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kalça protezi için geldiği hastanede kalp rahatsızlığının olduğunu öğrendiğini belirten Baki Öztürkçü (55) adlı hasta ise “Hastaneye kalça protezi için gelmiştim. Doktorlarımız kalça protezi için benden istedikleri grafiğe baktıklarında, kalpte sorun olduğunu söylediler. Kalp ameliyatı olmam gerektiğini söylediler. Bende doktorların dediğini yaptım ve ameliyat oldum. 13 günde ayağa kalktım ve şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Doktorlarıma ve hastane yönetimine teşekkür ediyorum” diye konuştu.