Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini durdurmak için aktif olarak faaliyet gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı yılsonu raporu yayınlandı. Geçtiğimiz sene içinde 303 kadının öldürüldüğünü ortaya koyan raporda sunulan bilgiler platformun gerçekleştirdiği medya taraması ve öldürülen kadınların yakınlarının platformla paylaştığı detaylardan derlendi.

Platform tarafından yayınlanan raporun girişinde söz konusu kadın cinayeti verilerinin adının Kadın Bakanlığı olması gereken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından takip edilmesi gerektiği ancak söz konusu bakanlığın böyle bir girişimi olmadığına değinildi. Raporda aynı zamanda sürekli olarak kullanılan ‘ev içi, aile içi’ gibi kavramların evli olmayan kadınları görmezden geldiği belirtilerek, yetkililerin bildirdikleri ‘kadına yönelik şiddete 0 tolerans’ ın gerçek bir politika olması yönünde somut adımlar atılması gerektiği belirtildi.
 


KADIN CİNAYETLERİNDE ARTIŞ VAR

2013 yılında 237, 2014 yılında ise 294 kadın öldürülmüşken, 2015 yılında 303 kadının öldürülmesi, Türkiye’de kadın cinayetlerinde bir artış olduğunu ortaya koydu. Platform’un raporuna göre 2015 Ağustos’ta 27, Eylül’de 32, Ekim’de 21, Kasım’da 28 ve Aralık’ta 32 kadının öldürülmesiyle yılın son aylarında kadınlar daha fazla öldürüldü. En çok kadın cinayeti işlenen İstanbul’da 44, İzmir’de 20, Ankara’da 15, Diyarbakır’da 13, Antalya ve Bursa’da 12, Adana, Gaziantep ve Muğla’da 11, Kocaeli’de 10, Mersin’de 9 kadın kendi hayatı üstünde söz sahibi olabilmek ve yalnızca kadın oldukları için öldürüldü.