Bulundukları mekan konusunda çok ciddi kaygılar ve stresler yaşayan otizmli bireylerin en çok korktukları konuların başında gelen sünnet için Manisa’da ciddi bir adım atılıyor. Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği ile Celal Bayar Üniversitesi bir sosyal sorumluluk projesine imza atmaya hazırlanıyor. Henüz sünnet olmamış otizmli erkeklerin sünnet edilmesi projesinin hayata geçirilebilmesi için Manisa’da otizmli çocuğu bulunan ailelerin derneğe veya üniversiteye başvurmaları gerekiyor.
Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Habeş Gümüş ile otizmli çocukların sünnet ettirilmesi konusunda işbirliği yapacaklarını duyurdu. Projenin otizmli erkekler açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Dede, çok sayıda otizmli erkeğin sünnet ettirilemediği için ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşı olduğunu vurguladı.
KOMİSYON OLUŞTURULACAK
Otizmli bireylerin bulundukları mekan konusunda çok ciddi kaygılar ve stresler yaşayabildiğine dikkat çeken Dede, otizmli bireylerin normal bir ameliyathane koşullarında ameliyat edilebilmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Otizmli bireylerin bu yüzden genel anestezi altında çok fazla yoğunluğun, kalabalığın ve stresin olmadığı daha sükunetli bir ortamda sünnet edilmesi gerektiğini anlatan Dede, “Sünnet operasyonu sırasında çocuk psikiyatrisi, çocuk cerrahinin ve ürologların, çocuğun gerçekten bu noktada bir davranışsal veya fizyolojik ihtiyacının olup olmadığı konusunda bir komisyon oluşturulması gerekir. Sünnetten sonra da çocuğun tuvaletini kaçırma, pansumanını tutamama yada diğer oluşabilecek komplikasyonların da göz ardı edilmemesi için çok hassas ve bu konunun ayrıntılı olarak irdelenmesi gerekiyor. Bu hassasiyetleri de bir sağlıkçı olarak, bir otizmli çocuk annesi olarak bu noktada yaşadığım sıkıntılardan yola çıkarak Rektör yardımcımıza ilgili brifing dosyamızı bıraktım” dedi.
HER 68 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ
“Manisa’da yapılan son istatistiki çalışmalarda her doğan 68 çocuktan birinin otizmli olduğunu gösteriyor” diyen Dede, “Bu oranda erkek çocuklarda otizmin kız çocuklarına göre 4 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Aslında çok büyük bir popülasyondan bahsediyoruz. Özellikle yaygın gelişimsel gerilik ve bu noktada tanı almış çocukların da 0-3 yaş döneminde eğer başka bir sorun yoksa sünnetinin ivedilikle yapılması ve açıkçası sünnet yaşının ve sünnet yapılma olgusunun özellikle çocuğun bebeklik döneminde yapılmasının hem komplikasyonlarının az olması hem de ileride oluşabilecek her türlü başka bir patolojinin de eklenebileceği düşünülerek bir sağlık politikası haline getirilmesini de talep ediyorum.” şeklinde konuştu.
PROJENİN UYGULAMAYA GEÇMESİ ÖNEMLİ
Manisa merkezde bulunan otizmli çocukların ve ailelerinin dernekleriyle ve Celal Bayar Üniversitesiyle bağlantıya geçmelerinin, bu planlamanın yapılabilmesi için son derece önemli olduğunu kaydeden Dede, şunları söyledi:
“Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Habeş Gümüş Beyle yapmış olduğumuz Psiko Sanat Terapi Projemiz sonrası bir takım izlenimlerden ve görüşmelerden sonra üniversitenin çocuklarımız için ihtiyaçları noktasında ne yapabilirizi düşündük. Bilal Beyle özellikle otizmli çocuklarımızın sünnet problemlerini ve bu noktada yaşadığımız sıkıntıları konusunda bir görüşme yaptık ve bir yol haritası çıkartmak istedik. Celal Bayar Üniversitesi ve Manisa Otistik Bireyleri Engelsiz Aileler Derneği işbirliğiyle yapılacak bu sosyal sorumluluk projesinde özellikle kızlara göre 4 kat daha fazla yaygınlık gösteren otizm spektrumuna sahip çocukların 0-3 yaş döneminde özellikle topluma bu noktada bir farkındalık oluşturarak bu çocukların ileri yaş dönemlerinde sünnet operasyonlarının zor olması nedeniyle hem bu çocukların sünnete teşvikinin sağlanabilmesi hem psikolojik, hem fizyolojik ve oluşabilecek her türlü hastalık ve risk açısından iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca da erişkin tip, sünnet edilmemiş otizmli çocukların hastane bünyesinde başhekimliğin Habeş Beyin verdiği talimatla çocuklara uygun anestezi, çocuk psikiyatrisi ve çocuk cerrahisi olanaklarının da sağlanarak, uygun operasyon ortamlarının sağlanması gerekiyor. Bu çocuklar için sünnet çok önemli. Sünnet edilmezlerse kanser, penis kanseri, idrar yolu enfeksiyonları yada üriner sisteme ait diğer hastalıkların korunması adına ve bu çocukların hijyen bakımlarını tek başına yapamamaları adına önemli ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında sosyal bir projeye imza atmak için yola çıktık. Bu anlamda özellikle Manisa merkezde bulunan otizmli çocuklarımızın ve ailelerimizin derneğimizle ve Celal Bayar Üniversitemizle bu noktada bağlantıya geçmeleri bu planlamanın ve uygulamanın yapılabilmesi için son derece önemlidir. Ben böyle bir projede bize destek sunan özellikle Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bilal Habeş’e ve Rektörümüze, bize destek sunan tim birimlere teşekkür ediyorum.”
İLERİ YAŞLARDA BÜYÜK SIKINTILAR OLUYOR
Projenin ve uygulamanın çok önemli olduğunun altını çizen Dede, “Özellikle toplumda 0-3 yaş döneminde erkek çocukların sünneti çok önemli. Çünkü ileri yaş dönemlerinde bu noktada çok ciddi sıkıntıların olabileceği noktasında bir farkındalık oluşturmayı düşünüyoruz. Otizmli ve özel gereksinimi olan özel çocuklarımızın sünnet ihtiyaçları noktasında da bu işbirliğinin uygulamaya geçebilmesi için ivedilikle bize başvurmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum” dedi.
Otizmli çocuğu olan ailelere de seslenen Dede, “Eğer böyle bir sorununuz varsa, çocuğunuzun sünnet noktasında kafanızda kaygılar, düşünceler yada cevabını bulamadığınız sorular varsa lütfen biran önce derneğimizle ve Celal Bayar Üniversitesinin özellikle üroloji bölümüyle bağlantıya geçin. Size burada bir komisyon çalışması yapılacak ve çocuğunuzun bu noktada buna gerçekten ihtiyacı olup olmadığı noktasında da gerekli cevaplar bulunacaktır” diyerek, otizmli çocuğu olup da sünnet yaptıramamış ailelerin bu konuda duyarlı davranarak kendileriyle temasa geçmelerini istedi.