DİYANET İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanıp, ikram edilen iftar yemeklerinin zekat yerine geçmediğini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, "Ramazan ayında belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanan iftar yemekleri, aşevlerinde dağıtılan yemekler zekat ya da fitre yerine geçer mi?" sorusunu yanıtladı. Bu soru üzerine verilen fetvada belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanıp, ikram edilen iftar yemekleri zekat yerine geçmeyeceği vurgulanırken şöyle denildi:
"Çünkü, bu ikramda, zekatın sıhhat şartı olan temlik bulunmadığı gibi, iftar yemeği yiyenler arasında kendilerine zekat verilmesi caiz olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Ancak, hazırlanan yemekler zekat niyetiyle yoksulların evine gönderilir veya kendilerine verilirse zekat olur."
Kurul, "Fakir, güçsüz, zayıf insanların sağlık tedavilerini yaptıran vakıf, dernek gibi kuruluşlara zekat verilebilir mi?" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Zekat ve fıtır sadakasının sahih olmasının şartlarından biri temliktir. Temlik bir kimseye mal değeri olan bir şeyi, kayıtsız şartsız onun malı olmak üzere vermek, yani o kimseyi, o şeye malik kılmak demektir. Bu itibarla fakirlere temlik etmek üzere zekat ve fıtır sadakalarını ayrı bir fonda toplayan ve her bakımdan kendilerine güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek ve kurumlara muhtaçlara ulaştırmaları için yöneticileri, vekil tayin edilerek, zekat ve fıtır sadakası verilebilir. Anılan dernek ve vakıflar, zekat almaları caiz olan kimselerin, tedavileri için, zekat almak ve aldıkları zekatı bu ihtiyaçlara sarf etmek üzere bunlardan vekalet aldıkları takdirde, onlar adına zekat alabilirler. Henüz ergenlik çağına varmamış küçükler için de bunların velilerinden vekalet almak gerekir. Şüphesiz vekalet verilecek kişilerin her bakımdan güvenilir kimseler olmaları ve toplanacak zekatın başka işlere harcanmaması gerekir."