Temaslarda bulunmak üzere Kolombiya’ya gelen Cumhubaşkanı Erdoğan, Kolombiya Türkiye İş Forumu’nda konuştu.
Erdoğan konuşmasında, “ Bizim Latin Amerika’yla ilişkilerimiz aslında yeni değil. Osmanlı döneminden beri yüzyılı aşkın süredir bu bölgeyle diplomatik münasebet içerisindeyiz. Ancak yakın zamana kadar ilişkilerin olması gerektiği sürece ulaşamadığı da gerçektir. Türkiye’nin Bogota Büyükelçiliği’nin 2010 yılında Kolombiya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin de 2011 yılında açılmış olması ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Bu gelişmeyi ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirme konusunda somut nişanesi olarak görüyorum. 2011 yılında ilk kez gerçekleştirilen ziyaret ilişkilerimize farklı bir ivme kazandırdı. Cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaretle biz de ilişkilerin ilerletilmesi konusunda siyasi iradeyi teyit etmiş oluyoruz. Ülkelerimiz arasındaki mesafeye rağmen karşılıklı anlayış sayesinde ilişkilerimiz artıyor. Kahve sevgisiyle futbol heyecanı her iki ülke halkının vazgeçilmez parçası oldu. Mondragon Galatasaray’da 6 yıl oynadı. Bugün sürpriz yaptı bize değerli dostum. Mondragon’u getirdi yanımıza resim çektirdik. İnşallah önümüzdeki ayda 2-3 haftalığına ülkemize gelecek. Mesela kahve konusunda bizde bir söz var. Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır. Dolayısıyla fincanların sayısı çok. Hatır da tabi uzuyor. Unutmak mümkün değil. Aramızdaki ilişkiler muhabbet zinciri olarak geleceğe yürüyor. Geniş bir yelpazede verimli çalışmalar yürüteceğimize inanıyorum. Bugün ikili görüşmelerimiz daha sonra adeta çalışma yemeği şeklinde devam eden görüşmelerimiz aramızdaki ilişkilerin ne denli sağlam olduğunun kanıtıdır. Kolombiya Latin Amerika’daki en önemli ticaret ortaklarımızdan biridir. Ülkelerimiz arasında yaklaşık 1,4 milyar doları bulan ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Bugün 2023’e kadar bu ticaret hacmini dolara çıkaralım dedik ve siyasi iradeler olarak bunu açıkladık” dedi.
“TÜRKİYE ASYA VE AVRUPA’YI BİRBİRİNE BAĞLAYAN YAPISIYLA SON 12 YILDA ÇOK BÜYÜK İLERLEMELER KAYDETTİ”
Erdoğan açıklamasında, “Ekonomik işbirliğimizin kapsamını dostluk seviyesine yakışır noktaya çıkarmamız gerekiyor. Kolombiya dinamik nüfusa sahip ülke. Türkiye de Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan yapısıyla son 12 yılda çok büyük ilerlemeler kaydetti. Başarı hikayesi yazdı. 79 yılda Türkiye’de 6100 km yol yapılmışken 12 yılda 17 bin km bölünmüş yol yaptık. Bu değişimin işaretiydi. Ayrıca göreve geldiğimizde Türkiye’de 26 tane havaalanı vardı. Ama biz 12 yılda buna 26 tane daha ilave ettik. Şu anda 52 tane havaalanı var. Hala bazılarının yapımı devam ediyor. Hızlı trenlerde büyük adımlar attık. Bu adımlarla vatandaşlarımızın tercih alanlarını çoğalttık. Denizde yapılar inşa ettik. Üçüncü köprü inşaatımız devam ediyor. Bu 4 gidiş, 4 geliş, ortasından da hızlı tren gidiyor. Şu anda attığımız önemli bir adım üçüncü havalimanı. Bu dünyanın ilk 3 havalimanından biri olacak. Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı inşa ediyoruz. Bu havalimanında 5 pist olacak. Bununla birlikte ilk etabını 2017 yılında açacağız. Bu inşaatlar devam ediyor. Maliyeti 26 milyar Euro. Yap işlet devret modeliyle bunu yapıyoruz. Bu arada İstanbul İzmir arasında otoyol inşaatı devam ediyor. Burada önemli bir köprüyü İzmit geçişi olarak adlandırıyoruz. Denizin altında 32 metreye varan zeminiyle bir köprü. Bununla birlikte İstanbul İzmir arasındaki mesafe daralıyor. Marmaray Avrupa Asya’yı birbirine bağlıyor. Avrasya’dan otomobiller geçecek. İstanbul Ankara, Ankara Konya buralardaki hızlı tren hatları bitti. Toplamda 130 milyar dolar altyapı yatırımı gerçekleştirdik” dedi.
“DIŞ TİCARET RAKAMLARIMIZI ÇOK DAHA İLERİ TAŞIMAMIZ GEREKİYOR”
Erdoğan konuşmasında, “Tabi bunların hepsi güvene dayalı olmanın yanında istikrarı arkasından getiriyor. Yatırımcıya o güveni verirseniz onlar da yatırımı yapıyor. Kolombiya’yla Türkiye arasında müşterek yapabileceğimiz inşaat sektöründe ciddi adımlar olduğunu düşünüyorum. Şu anda Müteahhitler Birliğimizin başkanı da heyetimizin arasında. Burada alt yapı üst yapıda Türkiye birikimlerini Türkiye’yle paylaşır. Orta gelir düzeyinin üstündeki aileler için yaptığımız konutlar oldu. Burada sosyal devlet anlayışıyla devlet kar etmeyecek başa baş edecek. Siz ücretsiz yaptığınız konutlardan bahsettiniz. Özellikle şehirleşme kararlılığında, çevre düzenlemesinde, kentsel dönüşüm ve değişimin önemi çok büyük. Bu konuyla ilgili olarak biz yoğun çalışma içerisindeyiz. 12 sene içerisinde 650 bin konutu TOKİ olarak yaptık. 2003-2013 yıllarında ortalama yüzde 5 büyüme oranını yakaladık. Bizim sıkıntımız petrol yok. Biz petrolü ithal ediyoruz. Özellikle bu konuda cari açıkta sıkıntılar yaşadık. Sanayi noktasındaki yatırımlarla ayakta durmamız gerekiyor. Kolombiya ihtiyacımız olan kaynaklara ziyadesiyle petrol noktasında sahip. Karşılıklı ilişkiyi çok önemli fırsat olarak görüyorum. Kolombiya’yla 2002 yılında ticari ilişkimiz 12,5 milyon dolardı. 2014’te yaklaşık 1,4 milyar dolara ulaştık. 2023’te 5 milyar doları yakalarız. Biz önünüzü açacağız siz de yürüyeceksiniz. Dünya küçüldü. Küçülen dünyada güce ve imkana sahipsiniz. Dış ticaret rakamlarımızı çok daha ileri taşımamız gerekiyor. Türkiye’de hiçbir Kolombiya yatırımı yok. Kolombiya’da faaliyet gösteren 3 firma var. Onların da toplam yatırım miktarı 220 milyon dolar civarında. Bu yatırımlar petrol ve madencilik alanında yoğunlaşıyor. Yatırımcılarımızın Kolombiya’daki çalışmaları bizi cesaretlendiriyor, gururlandırıyor. Bu örneklerin sayısını çoğaltmak gerekir diye düşünüyorum. Kolombiya’dakileri de Türkiye’ye bekliyoruz. Bugün 7 tane anlaşma imzaladık. 2014 yılında yatırımların karşılıklı teşviki bu bakımdan önemli. Ancak gündemimizdeki en önemli madde serbest ticaret anlaşmasının sonuçlandırılması olmalı. Kolombiya’yla akdedilecek bir serbest ticaret anlaşması hem ticaret hacmimizin artmasına hem de daha dengeli bir yapıya kavuşmasına imkan verecektir. Ticaret ve karşılıklı temasların yoğunlaşması yeni yatırım ve ekonomik işbirliği imkanlarını beraberinde getirecektir. Bununla birlikte anlaşmanın sonuçlandırılması bakımından büyük önem taşıyan ürün taviz listeleri konusunda henüz mutabakatımız olamadı. Özel sektördeki temaslar serbest ticaret anlaşmasının sorunlar giderilerek bir an önce atılmasını temenni ediyoruz. Ekonomik ilişkilerimizin yasal zeminin geliştirmek için atılacak adımlar önemlidir. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin daha üst seviyeye taşınmaları konusunda işadamlarımızın sizlerin önünü açacaktı” dedi.
“SON 12 YILDA GÖSTERDİĞİ EKONOMİK BÜYÜME SAYESİNDE TÜRKİYE DÜNYANIN İLGİ ODAĞI HALİNE GELDİ”
Erdoğan konuşmasında, “Temasları sürekli canlı tutacak mekanizmalara ihtiyacımız vardır. İş adamlarımıza gereken her türlü kolaylığı sağlayacağız. Bu çerçevede DEİK’in Türkiye kanadı oluşturuldu. Bu konseyin faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda mutabakat ivme kazandıracaktır. Küresel ekonomi bir süredir zor bir sınavdan geçiyor. Kriz tüm dünyayı sardı. Dayanışma, adalet gibi kavramları küresel sisteme yansıtamazsak krizlerin ağır olması kaçınılmazdır. Son 12 yıldır dünyanın tamamını kucaklayan iletişim kurmaya arttıran politika izliyoruz. Dünyanın neresinde kendisine uzatılacak bir eli bekleyen toplum varsa hepsinin yanındayız. Sesimizin ulaştığı her yere sesimizi götürüyoruz. Gerçekten son 12 yılda gösterdiği ekonomik büyüme sayesinde Türkiye dünyanın ilgi odağı haline geldi. hizmet sektöründe önemli ilerlemeler kaydettik. Müteahhitlik firmalarımızın her biri global markaya dönüştü. Türk müteahhitlik firmaları yüzün üzerinde ülkede 300 milyar doların üzerinde 7683 projeyi başarıyla gerçekleştirdi. ABD’de üstlenilen toplam taahhüt miktarı toplam 1,5 milyar dolardır. Buna karşılık müteahhitlik firmalarımıza üstlenilen 2,3 milyon dolar değerinde sadece 1 projemiz var. Bu da teleferik projesi. Türk firmaları Kolombiya’daki alt yapıyı üstlenecek ve başarıya ulaşacak güce sahiptir” dedi.