Utku BOLULU/ İZMİR, ()- CHP, İzmir'de 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran seçimelerine göre oy sayısı, oranını ve miletvekili sayısını arttırmasına karşın, AK Parti'nin yaklaşık yüzde 5 artan oyunun gölgesinde kaldı. CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, merkez ilçelerde oylarının arttığını, kırsal ilçelerin bazılarında düştüğünü belirterek, "AKP tüm gücüyle, Hükümet ve mevcut belediyeleriyle kırsal ilçelerde ekonomik desteklerle yüklendi. Şimdi hesapları önümüze dökecek, oy kayıplarının neden olduğunu tek tek görüşeceğiz" dedi.
İzmir'de milletvekili sayısını 12'den 14'e ve oy oranını yüzde 45.6'den yüzde 47'e yükselten, ancak Türkiye genelinde AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyan sonuçlar nedeniyle buruk sevinç yaşayan CHP İzmir'de, bazı ilçelerdeki beklenmeyen oy kayıpları ve yetersiz oy artışları masaya yatırılacak. CHP 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran seçimleren göre, Bayındır, Beydağ, Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde oy kaybı yaşadı. Bayındır'da oy oranı yüzde 43.6'den yüzde 40.6'ya, Kiraz'da yüzde 37'den yüzde 35.15'e, Ödemiş'te yüzde 45.49'dan yüzde 43.28'e ve Beydağ'da yüzde 51.5'den yüzde 49.7'ye geriledi.
Kemalpaşa ve Kınık'ta CHP oyu artmasına karşın AK Parti'nin oy artışının daha fazla olması nedeniyle yüzdelik oy oranları düştü. Kemalpaşa'da yüzde 35'ten 34'e, Kınık'ta yüzde 47'den 46'ya düştü. Menderes, Tire, Bergama ve Torbalı'da ise CHP yüzde 1'in altında kalan az artışlarla oy oranını korudu. CHP İzmir'de en yüksek oy oranını yüzde 66.52 ile Karşıyaka ilçesinde yakaladı. En düşük yüzdeyi ise Kemalpaşa'da yüzde 34.85'lik oranla aldı. Yerel yönetimlerde CHP'li belediye başkanlarının yönettiği Bayındır ve Beydağ'da CHP'nin oy kaybetmesi dikkat çekti.
CHP İl Başkanı Bedri Serter, 1 Kasım seçimlerinde İzmir'in ilçelerinde ortaya çıkan oy dağılımıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, AK Parti'nin tüm Hükümet gücüyle, özellikle kırsal ilçelerde halka ciddi ekonomik vdestekler vermeye çalıştığını söyledi. Serter, "AKP'li belediye başkanlarının yönettiği ilçelerde belediyeler vasıtasıyla çok yüklendiler. CHP olarak biz de güzel çalıştık. Daha yüksek oylar bekliyorduk. CHP'nin merkezde oyu arttı. Özellikle Ödemiş, Kınık, Kiraz, Beydağ'dan CHP olarak daha fazla oy bekliyorduk. Şimdi tüm hesapları önümüze dökeceğiz. Oy kayıplarının neden olduğunu tek tek görüşmeler yaparak ortaya çıkaracak, oyların nasıl geri geleceği konusunda strateji beliryeceğiz" dedi. CHP'de kongre sürecinin normal periyodunda devam edeceğini belirten Bedri Serter, kurultaydan sonra CHP örgütünün yeni yapısıyla, yenilenmiş, dinamik gücüyle ve daha formda yoluna devam edeceğini söyledi. Serter, merkez ilçelerde oylarının arttığını kırsal ilçelerde ise AK Parti'nin oylarının artış gösterdiğini belirterek, bu sonuçla bile İzmir'in, Türkiye'de CHP'nin yüzakı olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI