İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Küresel finans krizi başladığında krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini söylemiştim. Sonuçta 2009'daki küçülme dışında kriz dönemini rekor büyümeyle atlattı. Geçtiğimiz son 3 yılda ciddi sıkıntılar yaşamamıza rağmen önemli büyüme rakamları elde etti. 2015 yılını yüzde 4 büyüme ile kapattık.



İhracatımız maalesef daralmıştır. Ama bu daralma Avrupa ve dünyadan daha az oranda bir daralma yaşanmıştır.

Ülkemizin alt yapı yatırımları ve büyük projeler konusundaki kararlılığı tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Darbe girişimi yaşamamıza rağmen dünya çapındayatırımlar yapmaya devam ediyoruz.

Boğaz'ın altında hizmet veren Marmaray'ı 2013 yılında hizmete açtık. Önümüzdeki ay da 20 Aralık'ta bu defa çift katlı lastik tekerlekli araçlara hizmet veren Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacağız.

İstanbul'da inşaası süren yeni havalimanı Türkiye'yi bu alanda bir numara haline getirecektir. Devlet olarak 25 milyar dolar kaynak elde etmeyi bekliyoruz. Tamamı bittiğinde 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk etabını açacağız.

Şu anda büyükşehirlerimizin tamamını kapsayacak şekilde yatırımlarımız devam ediyor.

Nükleer saldırılarla ilgili çalışmalar da devam ediyor.

Ülkemizde her alanda kamunun ve özel sektörümüzün çok büyük yatırımları bulunuyor. G-20 dönem başkanlığımızda bu konuyu gündeme getirdik. Alt yapı projelerinin de kamu özel sektör işbbirliğiyle yönetilmesi şeklindeydi. Türkiye bir yanda uluslararası yatırım şirketleri için cazip fırsatlar sunarken şu ana kadar sıkıntı yaşamamıştır. Biz küçük düşünemeyiz.

Körfez geçişi projesinde küresel sermaye buna destek vermedi. Yerli finans sektörü de buna girmedi. Önce kamu finans sektörüyle başlandı daha sonra özel sektör finans olarak buraya katıldı. Aynı durumu havalimanı inşaatında yaşadık. Ben paranın siyasetinde Nurettin kardeşim kadar tecrübeli değilim. Bu ülkenin ayağa kalmasına hep birlikte destek vereceğiz. Parayı yastık altında saklamak nasıl bir gafletse finans sektörünün de parayı kasada tutması o derece gaflettir.

Biz de diyoruz ki madem bu gücü bu şekilde elde ettin, şimdi de dünya piyasalarına bakacaksın. Dünyada faiz nedir Türkiye'de nedir? 15 belki daha ileri, 16-17. Hatta hatta tefecilerle yarışanlar var. Tefecilerle değil tam aksine ben ülkem için ne yaptım diye yarışmak lazım.

Bakıyorsunuz Amerika'da geçen yıla kadar 0.25'ti faiz. Japonya eksi. İsrail ha keza oralarda. Bize bakıyorsun aman Allahım. 15-16-17. Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Finans merkezi olarak İstanbul'un yeni atacağı adımlarla dünya finans merkezleri arasında bir yarışta olacağına inanıyorum ve bunu örnek haline getirmemiz gerekiyor.