Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) yapılan seçimin ardından, 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Yücel Acer görevine başladı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, görevine başladı. Rektörlük binasında bir basın toplantısı düzenleyen Acer, önceki yönetimin son 4 yıldır kadrolaşmaya çalıştığını ve üniversite yönetiminde paralel bir yapılanma olduğunu söyledi. Bu durumdan üniversitedeki hocaların büyük rahatsızlık duyduğunu belirten Acer, “Bu net bir gözlemdir. Üniversite hocalarının büyük bir çoğunluğunun ve devletin net bir şekilde tespit ettiği bir durumdur. ÇOMÜ, son 4 yılda ehil olmayan, tarafgir, belli bir grubun temsilcisi olan bir yönetim tarafından yönetilmiştir. O nedenledir ki üniversitemizde son 4 yılda bir kalite ilerleyişi olmamıştır. Tersine bir gerileme olmuştur. Daha da önemlisi, insani olarak da ciddi sıkıntıların yaşandığı bir 4 yıl olmuştur. Bunu, bir avuç mutlu azınlığı hiçbir şekilde dikkate almadan söylüyorum. Üniversitede yapılan rektörlük seçiminde hocaların üçte ikisinden fazlası bu üniversitede yönetimin değişmesini istemiştir. Bu net bir mesajdır. İnşallah bu 4 yılda, bu zihniyette her kim olursa olsun üniversitenin herhangi bir yönetim kademesinde yer bulamayacaktır. Bu üniversite, hocalarına ve Çanakkale’ye ait olan, daha doğrusu bir devlet üniversitesi olarak milletimize ait olan bir kurum olarak varlığını devam ettirecek ve gelişmesine devam edecektir. Dolayısıyla, amacımız paralel yapılanmayı üniversite yönetiminden tamamen silmektir. Bunu yaparken tamamen hukuk ve yasalar çerçevesinde hareket edeceğiz. İnsan ilişkilerini tamir etmemiz lazım. Önümüzdeki süreçte, yaşanan kırgınlıklar ne olursa olsun, üniversitemiz hocalarının tamamına sahip çıkarak, onlar arasındaki kırgınlıkları giderip huzurlu bir ortam kurmak esas hedeflerimizden birisi olacaktır. Üniversitemiz yönetimi, şehirdeki kurumlarla iyi ilişkiler kuracaktır. Üniversitemiz yönetimiz siyaset üstüdür. Bilim, eğitim ve toplum katkısından yanadır. Dolayısıyla bizim herhangi bir siyasi tarafla ilişkili olmamız söz konusu olamaz” diye konuştu.
Prof. Dr. Yücel Acer, seçimlerde ikinci olmasıyla ilgili soruya, “Ortada mevcut bir sistem var. Önce öğretim üyeleri 6 rektör adayını belirliyor seçimle. Dolayısıyla aslında YÖK ve cumhurbaşkanımızın göstereceği takdirin çerçevesini bizim hocalarımız çiziyor. Dolayısıyla YÖK, üniversiteye bakıp, dilediği birini rektör olarak atama şansına sahip değil, hocalarımızın çizdiği çerçeve içerisindeki birisini atayabilir. Cumhurbaşkanımız, yapılan seçimlerde en çok oyu alan ilk 3 aday arasında tercih kullanacağını söyledi. Bu, bence, mevcut sistem içinde, üniversitelere rektör atanması sürecinde geldiğimiz noktada en demokratik uygulamadır. Çünkü daha önceki dönemlerde YÖK’ün 6 aday arasından dördüncü, beşinci olan kişiyi de listenin ilk üçüne, ya da birinci sıraya koyduğunu gördük. Sıralamaya en çok oy almış ilk üç adayın girmiş olması, üniversite hocalarının iradesine gösterilen saygıdır” cevabını verdi.