Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla), ()- BODRUM'da kıyıya vuran ve ağzından kan geldiği görülen yunusun ciğerindeki bir hastalık nedeniyle öldüğü belirlendi. Detaylı otopsi için bazı organlarının inceleneceği belirtildi.
Göltürkbükü Mahallesi'nin Kızılburun Mevkii Hekimköy Sitesi'ndeki İncilipınar Koyu'nda dün kıyıya, ağzından kan geldiği görülen bir yunus vurdu. Yaklaşık 1 metre 75 santim boyundaki 'tırtak' türü (delphinus delphis) yunus, bir süre sonra öldü. Site Müdürü Hulusi Aydemir, durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi. Sahil Güvenlik de belediye ekiplerine iletti. Bu sabah İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Arda Tonay, yunusun kıyıya vurduğu yerde hayvana ön otopsi yaptı. Ölü yunusa 9947 numarası verildi.
CİĞERİNDEN HASTALANMIŞ
Organlardan bazılarını alarak otopsi için İstanbul'a götüreceklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Tonay, "Erkek yunusun öncelikle ciğerlerindeki bir hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini tespit ettik. Asıl ölüm nedeni İstanbul'daki otopsiden sonra belli olacak. Ancak önemli olan, bu tür yunus ölümlerinde veya yunusların bulunması sırasında hiç zaman kaybetmeden bize bilgi verilmesi. Çünkü bu son yıllarda sayıları hızla azalan ve popülasyonu tehlike altında olan yunusların incelenmesi ve korunması açısından çok büyük önem taşıyor" dedi.
Ölü yunusun belediye ekiplerince bulunduğu yerden kaldırılacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI