Facianın yaşandığı binanın içinden ilk görüntü paylaşıldı. Görgü tanıkları, binada mahsur kalanların pencerelere yığıldığını ve bazı annelerin bebeklerini aşağıya attıklarını bildiriyor. Bir görgü tanığı "Bir kadın hafif aralık pencereden bebeğini aşağıya attı ve bir kişi koşarak bebeği yakaladı" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da 24 katlı bir binada gece saatlerinde başlayan ve saatlerce söndürelemeyen yangında en az altı kişi öldü. Ölü sayısının artmasını bekleyen yetkililer, küle dönen binada çok sayıda cesedin bulunduğunu açıkladı. Polisin yaptığı yazılı açıklamada, "Şu aşamada altı kişinin hayatını kaybettiğini teyit ettik ancak bu sayının önümüzdeki günlerde devam etmesi beklenen çok karmaşık kurtarma operasyonu sırasında daha da artması bekleniyor" denildi. Belediyeye ait bir sosyal konut olan bina yaklaşık 600 insana ev sahipliği yapıyordu. Binada Türklerin de yaşadığı belirtiliyor.

Londra Ambulans Servisi, 74'ten fazla yaralının hastanelerde tedavi altına alındığını bildiriyor. Hastaneye taşınan yaralılardan 20'sinin durumu ağır. Binada yaşayan çok sayıda kişiden haber alınamıyor.

Dev binayı saran alevler nedeniyle Grenfell Tower'ın üst katlarında çok sayıda insan mahsur kaldı. Görgü tanıkları 00:56'da alevlerin görüldüğü binadan çığlıkların yükseldiğini, üst katlardaki çok sayıda insanın el fenerleriyle yardım istediklerini aktardı. Mahsur kalanlardan bazıları, yakınlarını arayarak yangın merdiveni de yandığı için dışarı çıkamadıklarını söyledi. Bazıları ise alevlerin bulunduğu kata gelmesiyle binadan aşağı atladı.

Pencereden atılan bebeği yakaladı

BBC'ye konuşan görgü tanığı Michael Paramasivan, altı çocuğuyla 21'inci kattan aşağıya doğru kaçan bir kadın gördüğünü, en alt katta kadının yanında dört çocuğunun kaldığını anlattı. Yaşanan sahneyi kalp kırıcı olarak tanımlayan Paramasivan, "Herkes şoktaydı, herkes kaçıyordu ve çığlık atıyodu" sözleriyle yangın anını aktardı.

Bir diğer görgü tanığı Samira Lamrani, London Evening Standard gazetesine verdiği bilgide pencereden aşağı atılan bir çocuğun yere düşmeden yakalandığını aktardı. Lamrani, "Bir kadın hafif aralık pencereden bebeğini aşağıya attı ve bir kişi koşarak bebeği yakaladı" dedi.

Tamara isimli bir bölge sakini ise, binada yaşayanların pencerelere yığıldığını ve çocuklarını aşağı atarken "Sadece çocuklarımı kurtarın! Sadece çocuklarımı kurtarın!" diye çığlık attıklarını söyledi.

Bir diğer görgü tanığı Muna Ali, alevlerin yarım saat içinde binanın her tarafına yayıldığını söyledi. Ali, "Alevler 11 Eylül saldırılarını hatırlattı" dedi.

Binada oturanlardan biri, Twitter hesabından "Sıkışıp kaldım. Evimden ayrılamıyorum çünkü dumandan öleceğim" diye yazdı.

Televizyonlar canlı yayınla verdi

Kentin batısındaki Latimer Road'da bulunan binadaki yangın dünyada son dakika haberi oldu, televizyonlar canlı yayına geçti. Uluslararası haber ajansları, günün ağarmasıyla pencerelerden yardım isteyen insanların fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Alarm çalışmadı

Binadaki yangının, alt katlardan birinde patlayan bir buzdolabı nedeniyle çıktığı sanılıyor. BBC, binadaki yangın alarmının çalışmadığını ve bu yüzden insanların kaçmak için fırsat bulamadığını bildiriyor.

200 itfaiyeci ve 40'tan fazla itfaiye aracının müdahale ettiği binada sabah çekilen fotoğraflar, dumanların her yeri sardığını ve dairelerin içinde alevlerin yükseldiğini gösteriyordu.

Kaynak:Milliyet