Fas'ta bir balıkçının güvenlik güçleri tarafından el  konulan balıklarının itlaf edilmesini önlemeye çalışırken çöp kamyonu presinde ezilerek can vermesi bölgede tepkilere neden oldu. 
Ülkenin kuzeyindeki El-Huseyme kentinde önceki gün yaşanan olayda  Muhsin Fikri isimli balıkçının, avlanması yasak olduğu gerekçesiyle el konulan  balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak can  vermesi üzerine, muhalefet partileri ve insan hakları derneklerince gösteri  çağrıları yapıldı.
Asalet ve Çağdaşlık Partisinden yapılan yazılı açıklamada, "olayın  sorumlusunun hükümet olduğu" belirtilirken, ülkedeki diğer bazı siyasi parti ve  önde gelen insan hakları dernekleri de bugün 10 ilde gösteri düzenlenmesi  çağrısında bulundu.

Tanca-Tatvan-Huseyme Meclis Başkanı İlyas el-Umari de yaptığı basın  açıklamasında, ilgili makamlardan olaya ilişkin detaylı bilgi isteyerek,  "gerçeğin ortaya çıkarılması, kanunların uygulanması, trajik bir ölümle sonlanan  bu olayın nedenlerini gidermek için gerekli önlemlerin alınması gerekiğini" ifade  etti.

BAŞBAKANDAN ÇAĞRI

Başbakan Abdulillah Benkiran ise yaşanan gelişmelerin ardından yaptığı  yazılı açıklamada, Muhsin Fikri isimli balıkçının ölümünden duyduğu derin  üzüntüyü dile getirdi ve olay hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Benkiran, üyesi olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) destekçilerine  de balıkçının ölümü ardından düzenlenecek protestolara katılmamaları çağrısında  bulundu.

BALIKLARINI KURTARMAYA ÇAÇILIRKEN CANINDAN OLDU

Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi Nebil el-Endelüsi, konuya ilişkin  yaptığı yazılı açıklamada, "Güvenlik güçleri Fikri'ye ait avlanması yasak olan  bir miktar kılıç balığına el koydu ancak yerel makamlar, anlaşılmaz bir tutumla  balıkları çöp kamyonuna atarak itlaf etmeye karar verdi." ifadesini kullandı.
Balıklarının itlaf edilecek olmasına öfkelenen Fikri'nin, güvenlik  görevlilerini kararından caydırmaya çalıştığını ve ısrarcı olmaları halinde çöp  kamyonuna atlamakla tehdit ettiğini kaydeden Endelüsi, Faslı balıkçının pres  makinesi çalışmadan hemen öncesinde kamyonun içine atladığını aktardı.
Fikri'nin özel bir şirkete ait çöp kamyonunun presinde ezilerek  hayatını kaybetmesinden dolayı derin üzüntü duyduğunu dile getiren Endelüsi,  İçişleri ve Adalet bakanlarından son derece trajik bir ölümle sonuçlanan bu olay  hakkında derhal soruşturma açılmasını istedi.
Endelüsi ayrıca olayın nasıl geliştiği, pres makinesini kimin  çalıştırdığı ve bu olaya kimlerin karıştığı konularının açıklığa kavuşturulması,  suçluların en kısa sürede adalete teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yerel basın ve sosyal medyada yer alan "çöp kamyonu şoförüne,  balıkçının ölümüyle sonuçlanan pres aletini çalıştırma emrini bir polisin  verdiği" iddiaları ise Emniyet Genel Müdürlüğünce yalanlandı.