İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ağaç A.Ş’ye ait Alibeyköy fidanlığında incelemelerde bulunan İBB Başkanı Kadir Topbaş, ‘‘Çevreye olan hassasiyetimiz gelişmediği taktirde, ekolojik kıyametle karşılaşabiliriz’’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, (İBB) Ağaç A.Ş’ye ait Alibeyköy fidanlığında incelemelerde bulundu. Bu kapsamda saksılı ağaç fidanlığı, toprak üretim tesisi, toprak analiz laboratuvarı ve bahçe marketi ziyaretlerinde bulunan Başkan Topbaş, çevreye önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Golf aracı kullanarak tesisi gezen Topbaş doğanın insanoğlu için ne kadar önemli olduğundan bahsetti. Elleriyle Fesleğen diken Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan sonraki en büyük yatırımının çevre olduğuna değinerek ‘‘410 bin metre kare gül bahçesinde iki milyon üretim yapıyoruz ve bir buçuk milyonunu kendimiz kullanıyoruz’’ ifadelerini kullandı. Meyve ağaçlarının bulunduğu bölümde de incelemelerde bulunan Başkan Topbaş, basın mensuplarına ağaçlardan kopardığı taze meyveleri ikram etti.

‘‘Çevreye olan hassasiyetimiz gelişmediği taktirde, ekolojik kıyametle karşılaşabiliriz’’

Eyüp bölgesindeki Alibeyköy fidanlığını gezen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘‘Benim başkanlık dönemimde dikilen ağaç sayısı 410 bin metrekarelik bir alanda 10 milyona ulaştı. 10 milyonluk ağacın bir bölümü devamlı çiçek açan ağaçlardan oluşuyor. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığından istediğim her ay farklı bir türün açtığı bitkilerimizi İstanbullular da görsün. Doğa bizim yaşam alanlarımızın önemli objesidir. Yaşam standartlarımızı yükseltmek ve geliştirmek için çevre şartlarını en iyiye getirmek zorundayız. Maalesef dünyamızda ekolojik kıyametten bahsedilmekte. Maalesef yine dünyanın başka yerlerinde afetler tufanlar kasırgalar, tayfunlar ortaya çıkmakta. Çevreye olan hassasiyetimiz gelişmediği taktirde bunların giderek artacağından, ekolojik kıyametten bahsediliyor. Biz çevre bilincinin oluşması açısından İstanbul da sadece alt yapı ve ulaşım sistemleri değil, çevreyle ilgili çok ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapmaktayız’’ şeklinde konuştu.

‘‘Fransız güllerinin Türkiye’deki tek yetiştiricisi biziz’’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan sonraki en büyük yatırımının çevre olduğunu söyleyen Başkan Topbaş, "Fransız güllerinin Türkiye’deki tek yetiştiricisi biziz. Türkiye’ye has güllerimizi üretme ve geliştirme AR-GE’miz var, çalışmalarımızda sürmekte. İsrail Ayder yaylasındaki bitki örtüsünden taşıdıklarıyla böyle bir yayla yaptığından bahsederler. Bu kadar büyük zenginlikleri ve değerleri yok etmemek, sahip çıkmak gerek. Brazilyalı bir bilim adamı 10 sene önce Diyarbakır karpuzunu görüyor ve mükemmelliğine hayran kalıyor. Aroması, sululuğu, lezzeti, suyu müthiş bir şey diyor ve Diyarbakır karpuzu tohumlarından götürüyor. 10 yıl uğraşıyor ve geliştiriyor, şimdi 25 milyon dolarlık Diyarbakır karpuzu çekirdeği üretiyor. AR-GE’niz olmazsa başkaları alır götürür ve tekrar size satarlar. Biz gemiler dolusu karpuz satarak 25 milyon dolar getiremeyiz. Ama bunu bilimsel verilerle geliştirdiğiniz zaman dünyaya satabiliyorsunuz demek ki. Elimizdeki değerlerin farkında olalım. Biz Ağaç A.Ş olarak bunun öncülüğünü yapmaya çalışıyoruz ve insanlarımıza bunu hatırlatmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.