Ferah IŞIK/DENİZLİ, () - TATARİSTAN Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin davetlisi olarak geldiği Denizli'de; Türk yatırımcılara seslendi. İki ülkenin ilişkilerinin güçlü olduğunu vurgulayan Minnihanov, Tataristan'a daha çok Türk yatırımcı beklediklerini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin davetlisi olan Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, özel uçakla Çardak Havaalanı'na indi. Bakan Zeybekci ile birlikte Denizli Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) ziyaret eden Minnihanov'a, OSB Müdürü Tanju Beştaş sunum yaparak bilgi verdi. Tatar Cumhurbaşkanı Minnihanov ile Bakan Zeybekci, OSB'de üretim yapan iki tekstil fabrikasını da gezdi. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, gezi sonrası basın mensuplarına açıklamalar yaptı.
'DAHA ÇOK TÜRK YATIRIMCI BEKLİYORUZ'
Bölgeyi görme olanağı yarattığı için Bakan Zeybekci'ye teşekkür eden Minnihanov, yılda en az iki kez Türkiye'ye geldiğini, ülkesi ile Türkiye arasında çok yakın ilişkiler kurulduğunu söyledi. Minnihanov, "Türkiye hükümetinin Tataristan'a gösterdiği özel ilgi ve dikkat var, bunu görüyoruz. Şu anda Tataristan'da yaklaşık 280 ortak Türk-Tatar işletmesi kurulmuş durumda. Cumhuriyetimiz içinde yatırımların dörtte biri Türk yatırımları. Özel Ekonomi Bölgemiz de üç büyük fabrika açıldı. İki fabrika da yapılıyor. Türk ortaklarımız ile güzel çalışmalar yapıyoruz. Onlardan bilgi ve tecrübe alıyoruz. İşadamlarıyla ilişkiler, yatırımcı çekilmesi konusunda Türkiye'nin büyük tecrübesi var. Biz bundan yaralanıyoruz. Tataristan'a daha çok Türk yatırımcı bekliyoruz. Ekonomik ilişkilerin yanı sıra tıp, eğitim ve kültür ilişkilerimiz de var. Bunlar çok önemli. Ayrıca, Tataristan ile Türkiye arasında her gün uçuşlar düzenleniyor. Ama uçuş sayısının günde ikiye çıkması ve başka kentlere de uçuşlar yapılmalıdır. Bu iş çevreleri için önemli, ayrıca Tataristan halkı Türkiye'de tatil yapmayı çok seviyor. İki gün boyunca Türkiye'de ciddi çalışmalarımız olacak. Fabrika ziyaretlerinde bulunup, iş formları düzenleyeceğiz. Bizler, Türkiye'nin ne güzel geliştiğini görüyoruz. Hükümetin yaptıklarını destekliyoruz. Büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.
RUSYA'NIN PARLAYAN YILDIZI TATARİSTAN
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Rusya Federasyonu ile ekonomik ve ticari anlamdaki iyi ilişkilerin en önemli motor gücünün Tataristan olduğunu söyledi. Zeybekcui, "Tataristan'daki başarı Cumhurbaşkanı'na aittir. Kendisi Türkiye ile yakın ilişkiler içinde. Sanayicilerimizle, Türkiye ile sürekli yakın temasta. Bizleri yatırıma ikna ediyor. Kedisini tebrik ediyorum. Türk yatırımcıları dünyanın hemen her yerinde ama özellikle kültür coğrafyasında hammadde ve enerji ihtiyaçlarını sürdürülebilir şekilde garanti altına almaya çalışıyoruz. Oralarda yatırım yapmak için Tataristan ve Rusya Federasyonu bizim içim önemli. Bundan sonra Türk yatırımları Tataristan'da devam edecek. Rusya ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri var. Hizmet, yatırım ve meteoroloji, serbest ticaret konularında Rusya Ekonomi Bakanı ile temastayız. Bu talimat ve irade Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ındır. Serbest Ticaret Anlaşması'nın hayat bulmasıyla, gerek Rusya, gerekse Rusya'nın içindeki parlayan yıldız Tataristan ile yatırımlar artacak, ticaret artacaktır. Tataristan, Rusya ve Türkiye bundan en çok kazançlı çıkacak ülkeler olacak" dedi.
Denizlili işadamlarının da Tataristan'a yatırım yapacağını sözlerine ekleyen Bakan Zeybekci, "Yakın gelecekte Denizli'den bir heyet Tataristan'ı ziyaret edecek" diye konuştu. Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile beraberindeki heyet, Pamukkale travertenlerini ve ören yerlerini görmek için buraya hareket etti.

FOTOĞRAFLI