Kütahya’nın Simav ilçesinde, hububat hasadından sonra anız yakanlara uyarılarda bulunuldu. Tarım topraklarındaki verimin düşmemesi ve doğal dengenin bozulmaması için, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden bilgilendirme toplantıları ve ziyaretleri yapılıyor.

Simav İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Tokdemir, 16 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı resmi gazetede yayınlanan anız yakılmasının önlenmesi hakkındaki 1998-26 nolu tebliği hatırlatarak, anız yakanlar hakkında yasal işlem yapılabileceğini belirtti. Tokdemir, "İlçemizde hububat hasadının yapıldığı bu günlerde anız yakmaya teşebbüs edenlere, bu konuda aydınlatıcı bilgiler vermeye devam ediyoruz. Bilindiği gibi anız yakılması sonucunda tarım topraklarında faydalı mikroorganizmaların öldüğü, toprak erozyonu ile verim kaybı gibi olumsuzluklar görülmektedir. Ayrıca çevredeki biki örtüsü ve ağaçlara zarar verilmektedir. Çevre ve hava kirliliğinin yanı sıra, anız artıkları ile beslenen yabani hayvanlarının ölümüne ve doğal dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Anız yakılması yapılan arazi üzerindeki enerji, iletişim ve haberleşme hatları da büyük zarar görmektedir. Vatandaşlarımızın bilinçli hareket etmelerini tavsiye ediyoruz " dedi.

Resmi gazetede yayınlanan anız yakılmasının önlenmesi hakkındaki 1998-26 nolu tebliğin 6’ıncı maddesinde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yanı sıra muhtarlıklar, köy bekçileri, yerel yönetimler de anız yangınlarının önlenmesinde kontrol mercileridir denilmektedir. (MEİ-EFE)