Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevlilerinin son hazırladıkları raporla koruyucu aileden alınarak Sevgi Evine yerleştirilen minik ’Öykü’ için Antalya’nın Alanya ilçesine gelen müfettişler Yavuz ailesiyle görüşerek umut verdi.

Elikesik Mahallesi’nde oturan Yavuz ailesine 2011 yılında gelen Ayşe B., çalıştığı için bakamadığını söylediği ve o tarihte 1.5 yaşında olan kızı Öykü B.’yi belli bir ücret karşılığında bakmaları için Zahide ve Ramazan Yavuz çiftine verdi. Annenin teklifini kabul eden 2 oğlu ve 1 kızı bulunan Yavuz çifti Öykü’ye bakmaya başladı. Her ay düzenli olarak ücret gönderen ve hafta sonları da çocuğunu görmeye gelen Ayşe B.’nin ziyaretleri 2012 yılında düzensizleşmeye başladı. Anne Ayşe B. bir süre sonra da hiç gelmedi. Yavuz ailesinin tüm çabalarına rağmen anne bulunamadı. Öz çocuklarından ayrıt etmeden Öykü’ye bakmaya devam eden Yavuz ailesi, küçük kızı öz ailesi olmadıklarını ve annesinin her an gelebileceğini söyleyerek büyüttü.

Koruyucu aile oldular

2014 yılında o dönemin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna başvuran Yavuz ailesi durumu anlatarak koruyucu aile olmak istedi. Başvurunun üzerine yetkililer aileyi ve yaşadıkları evi incelemeye aldı. Mahalle muhtarı ve komşulardan da bilgi alan yetkililer, çocuğun psikolojisinin olumsuz yönde etkilenmemesi amacıyla oluşturdukları raporla Öykü’nün ailede kalmasında sakınca olmadığına kanaat getirerek denetim şartı ile koruyucu aile olunması yönünde karar aldı.

"Öykü aileden alınıp Antalya’daki bir sevgi evine yerleştirildi"

Yavuz ailesinin koruyucu aile olarak seçilmesinin ardından yetkililer belirli aralıklarla gelerek Öykü’yü ziyarette bulundu. Koruyucu aileye ise aylık bin 300 TL bakım maaşı bağlandı. Yetkililer kontrollerde çocuğun aileye uyumu, sosyal hayata uyumu, psikolojisi, ev ve okuldaki refahı konularında denetlemeler yaptı. Ailenin yaşadığı bahçeli ve tek katlı müstakil evi denetleyen yetkililer son hazırladıkları raporda Öykü’nün okula servisle gönderilmediğini, Öykü’nün ailenin öğrenci olan kızları 16 yaşındaki Merve Yavuz ile aynı odada kaldığını tespit etti. Ailenin aynı evde yaşayan 18 ile 20 yaşında iki erkek çocuklarının da sorun teşkil edebileceğini raporlayan yetkililer, Öykü için ayrı bir oda ve gardırop temin edilmesini, evden okula servisle gönderilmesini, aksi taktirde işlem başlatılacağı yönünde aileyi uyardı. Aile ise evlerinin okula uzak olmasından dolayı Öykü’yü okula götürecek servis bulamadıklarını, kendilerinin de okula götürecek imkanları olmadığını dolayısıyla Öykü’nün kışın zor şartlarda bile okula yürüyerek gidip geldiğini beyan etti. Uyarıların ardından geçtiğimiz 13 Temmuz’da Antalya’dan gelen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevlileri şartların iyileştirilmediği gerekçesiyle Öykü’yü aileden alıp Antalya’daki bir sevgi evine yerleştirdi.

Müfettişler geldi

Antalya’da bir Sevgi Evi’ne yerleştirilen minik Öykü için dün Ankara’dan Alanya’ya 3 müfettiş geldi. Saat 15.00’te Elikesik’e giden müfettişler, yaklaşık 3 saat boyunca Öykü’nün koruyucu ailesi olan Zahide ve Ramazan Yavuz çifti ile görüştü. Ailenin yaşadığı ortamı ve Öykü’ye sunacakları imkanları gözlemleyip notlar alan müfettişlerin "İyi bir ailesiniz. Öykü’ye kendi çocuğunuz gibi bakmışsınız. Umudunuzu yitirmeyin" dedikleri öğrenildi.

"Görüşme olumlu geçti"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun devreye girmesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın talimatıyla Alanya’ya gelen müfettişlerle birlikte Yavuz ailesinin evine giden Elikesik Mahallesi Muhtarı Yusuf Boz "Görüşme bizim açımızdan olumlu geçti. Çok iyi niyetli davrandılar. Öykü’yü kendi çocuklarından ayırt etmeyen Yavuz ailesini tebrik ettiler ve ’Umudunuzu kaybetmeyin’ dediler. Elikesik’ten sonra Alanya’ya geçerek Alanya Sosyal Hizmetler Müdürlüğünü ziyaret ettiler" diye konuştu.

Hazırlanan rapor ilgili komisyona sevk edilecek

Ankara’dan gelen müfettişlerin hazırlayacağı raporun ilgili komisyona sevk edileceği ve nihai kararın birkaç gün içerisinde verileceği öğrenilirken Muhtar Boz, Yavuz ailesinin Öykü’nün hayat şartlarını iyileştirme sözü verdiğini, Alanya Belediyesinin de kendilerine destek verme taahhüdünde bulunduğunu ifade etti.