Erzurum’da geçtiğimiz hafta kar ve tipi nedeniyle Tekman’ın Kayaboğazı köyünde mahsur kalan ve böbrek nakli için Kriz Merkezi Başkanlığı Koordinatörlüğünde adeta devletin imkanları seferber edilerek Erzurum’a getirilen Esra Ağırkaya, sağlığına yeniden kavuştu.
Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, yıllardır böbrek yetmezliği ile mücadele eden ve uygun bir böbrek nakli bekleyen 19 yaşındaki Esra Ağırkaya’yı böbrek naklinin yapıldığı Erzurum Atatürk Üniversitesi Böbrek Nakil Merkezi’nde ziyaret etti.
Geçirdiği başarılı bir operasyonla eski sağlığına kavuşan böbrek hastası Esra Ağırkaya’yı, hasta yatağında ziyaret eden ve oldukça moralli gördüğü için mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Serhat Vançelik, “Sayın Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak’ın liderliğinde, olumsuz meteorolojik şartlara rağmen tüm kurumlar uyum içinde ve zamanla yarışarak Esra kızımıza böbrek nakli gerçekleşmiştir. Başarılı bir ameliyatla Esra Ağırkaya’yı eski sağlığına kavuşturan Erzurum Atatürk Üniversitesi Böbrek Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibine teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca Esra’nın sağlığına kavuşmasında organlarını bağışlayarak büyük bir insanlık örneği sergileyen Ordu’da yaşayan aileyi de bu onurlu davranışlarından ötürü kutluyor, kendi organlarını bağışlayarak, başka canlarda hayat bulmasını sağlayan kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
AĞIRKAYA, “ÜMİDİMİ YİTİRMEK ÜZEREYKEN DEVLETİM YETİŞTİ”
Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Kayaboğazı köyünde yaşayan ve kendisine uygun bir böbrek nakli bulunması için yıllardır bugünü beklediğini ifade eden Esra Ağırkaya ise, “kar ve tipiyi görünce sağlık ekiplerinin bana ulaşamayacağı korkusunu bir anda yaşadım, ama ümidimi hiç kaybetmedim. Devletimiz sağolsun, bana tüm imkanları seferber ettiler. Yaşananları sonradan gazetelerden okuduğumda bir hastayı sağlığına kavuşturmak için bu kadar emek veren bir devletimiz olduğu için gurur duydum. Belki de devletimizin bu imkanları olmasaydı, ömür boyu böbrek hastası olarak yaşamaya devam edecektim. Valimiz başta olmak üzere sağlığıma kavuşmamda emeği geçen herkese ve doktorlarıma çok dua ediyorum. Bana organlarını bağışlayarak hayata tutunmamı sağlayan Ordu’daki aileye ne kadar teşekkür etsem azdır. Allah razı olsun onlardan, bana hayat verdiler, sanki yeniden doğdum.” şeklinde konuştu.
AYDINLI;”DEVLET GÜCÜNÜ GÖSTERDİ”
Atatürk Üniversitesi Böbrek Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı da, hasta Esra Ağırkaya’nın nakli süresince ağır iklim şartlarına rağmen devletin tüm imkanlarını seferber ederek, hastayı ameliyata yetiştirmesinin gurur verici olduğunu söyledi. Tüm devlet kurumlarının bu hasta için seferber olduğunun altını çizen Aydınlı, ekip olarak başarılı bir ameliyat geçirdiklerini kaydederek, şunları söyledi. ”İnşallah Esra bundan sonraki yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürecek. Tıbbi olarak biz de elimizden gelen gayreti gösterdik. Şu anda hastamızın durumu gayet sağlıklı. Tekrar Erzurum Valimiz başta olmak üzere, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve böbrek nakli merkezinde çalışan ekibimin hepsini kutluyorum. Bağış yapan aileye sabır dilememiz lazım. Organ nakli hepimiz için çok önemli. Çok erdemli bir davranış gösterilerek Esra’nın yaşama tutunması sağlandı” dedi.
OLAY
Geçtiğimiz hafta Ordu’da beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbreğinin, Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Kayaboğazı köyünde yaşayan ve böbrek yetmezliği çeken 19 yaşındaki Esra Ağırkaya’ya uygun olduğu tespit edilmiş, bunun üzerine hastanın Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Böbrek Nakil Merkezi’ne sevk edilmesi istenmişti.
Ancak ağır kış şartları ve şiddetli fırtına nedeniyle ilçeye ulaşım da güçleşince Esra Ağırkaya’nın Erzurum’a getirilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü helikopter ambülansla hastayı getirmek istedi, fakat olumsuz hava koşulları buna izin vermedi. Devreye Vali Ahmet Altıparmak girdi ve bölgeye Jandarma Bölge Komutanlığı’na ait askeri helikopterin gönderilmesi için talimat verdi. Olumsuz hava şartları nedeniyle askeri helikopter Esra Ağırkaya’nın köyüne inmek için 50 dakika boyunca uçuş yaptı ama olumsuz hava şartları nedeniyle inişi gerçekleştiremedi. Bunun üzerine Esra Ağırkaya, İl Sağlık Müdürlüğü snowtruck ve paletli ambülanslarla ilçe merkezine 33 km uzaklıktaki evinden alınarak, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler tarafından kar ve tipiye rağmen yolu açılarak, kar üstü paletli ambülanslarla getirildiği Tekman ilçesinden Erzurum’a sevk edilmişti.