SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz,  "Afrika ülkelerinden Kızılırmak Deltası'na gelen leyleklerin hayatı ile ilgili belgesel yapmayı düşünüyoruz" dedi.

Yılmaz, Tomruk Kafeterya'da Samsunlu iş adamlarıyla buluştu. 

Belediyenin çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, Samsun'da 3 yeni tabiat parkının oluşturulduğunu söyledi.

Tabiat parklarını Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan istediklerini anlatan Yılmaz, buraları turizme açmayı düşündüklerini ifade etti.

Bayrak Tepe'nin de bulunduğu tabiat parkının 500 dönüm olduğuna işaret eden Yılmaz, "Bir sene içinde burası ile ilgili bir takım projelerimiz var. Buraya bir işletme kuracağız. Ana yoldan buraya bir teleferik olacak. Samsun’daki hayvanat bahçesini daha büyük bir hayvanat bahçesi yaparak buraya taşıyacağız. Eğer buraya yapabilirsek, ahşap bungalov evler yapacağız. Hazine parseli olan yerde turizm tesisi yapılabiliyorsa onu yapmak üzere girişimcilere satmak veya kiralamak ile ilgili bir yetkimiz varsa bunu kullanacağız. Burayı biraz turizme dahil edeceğiz" dedi. 

Kızılırmak Deltası'nın doğa harikası bir yer olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kızılırmak Deltası 3 ilçeyi içine alan büyük bir doğa harikası yer. Nisan ayında burada gördüğünüz bir leylek, Afrika ülkelerinden kalkıp geliyor. Binlerce leylek sıcak bölgelerden kalkıyor, yazı daha serin geçirebileceği bu bölgeye geliyor. Geldiği zaman bir önceki sene kullandığı yuvayı buluyor. O yuvasını tamir ediyor. Bunları erkek leylekler yapıyor. Sonra 15 gün sonra binlerce dişi leylek geliyor. Burada muhteşem bir doğa döngüsü var. Bunun için Afrika ülkelerinden Kızılırmak Deltası'na gelen leyleklerin hayatı ile ilgili belgesel yapmayı düşünüyoruz. Leyleklerin ayağına çip bağlayıp onların yaşamını ve gittikleri ve geldikleri ülkeleri takip edeceğimiz bir belgesel yapacağız. Deltaya sadece Afrika kıtasından değil Amerika kıtasından bile kuş türleri geliyor. Burayı biraz geliştirip turizme sunmak arzusundayız. Öncelikle orada eskiden yapılmış olan müdahaleleri yıkıp kaldırıyoruz. Geçmişte orası sahipsiz kalmış. Orası artık kamusal bir değer ve turizm potansiyeli içeren bir yerdir." 

Toplantıya Yılmaz'ın yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsunspor Kulüp Başkanı Erkurt Tutu ve iş adamları katıldı.