Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK,() - CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri, Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında kaçakçılıkta kullanıldığı gerekçesiyle katırların askerlerin tarafından öldürüldüğü iddialarını araştırmak üzere Şırnak'a geldi. Vali Ali İhsan Su ile görüşen heyet üyeleri daha sonra Uludere'nin sınır kesimine gitti.
Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında köylülerin kaçakçılıkta kullandığı katırların askerler tarafından vurularak öldürüldüğü iddiaları üzerine CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, HAYTAP üyeleri ile birlikte bugün Şırnak'a geldi. Onur ile federasyon üyeleri ziyaret ettikleri Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile bir süre görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Milletvekili Onur, Tarım İl Müdürlüğü ve jandarma yetkilileriyle görüşüp olayın yaşandığı Uludere'nin Ortasu ve Gülyazı köylerine gideceklerini söyledi.
Melda Onur, bir hukuksuzluğun başka bir hukuksuzlukla bastırılamayacağını belirterek, katırların kaçakçılıkta ya da diğer işlerde kullanıldığına dair ellerinde net bir veri olmadığını söyledi. Onur, "Hayvanların öldürülmelerine dair kanunumuzda bir yeri yok. Kaçakçılık kısmını bir tarafa bırakalım, mahkemenin hayvanların özelliklerinden dolayı salgın hastalık gibi gerekçelerle kararı var. Oradaki karar, burada algılanarak bir hayvanların öldürülmesi söz konusu olmuş. Sayın validen bu konunun soruşturulmasını özellikle istedik. Kendi iddiası herhangi bir şekilde katırların kimse tarafından vurulmaması gerektiğine, vurulmayacağı ama burada muğlak bir durum var Kaçakçılık yapan insanların katırları öldürülerek insanları cezalandırılmaz böyle bir şey olamaz. Kaçakçılık burada sistemin sorunudur. Sosyolojik bir konudur, farklı bir konudur. Farklı bir şekilde çözülür. Bu katırların öldürülme şekli ve yasal dayanağı diye bir şey, hiçbir yasal düzenleme bu konuda boşluk olmayabilir" dedi.
Melda Onur, Vali Ali İhsan Su'yun bu olayın münferit olduğunu kendilerine söylediğini belirterek, "Münferit olan 70 katırdan söz ediliyor. Münferit olan bu öldürülmeleri açığa çıkarma diye bir soruşturma başlatmasıdır, biz bunu kendisinden talep ettik. Kendisi düşüneceğini söyledi. Tabi burada bir gümrük kapısı olsa bu insanlar sınır ticareti yaparlar rahatlıkla. Burada yaklaşık bin katır var. Biz buraya gelemsek bu katırlar ölmeye devam edecek, biz bunu biliyoruz. Biz artık bu konuya el koymaya geldik. Ölenler varsa ortadan kaldırılır onlarda sağlık sorunu yaratır. Yaralı olanları da bu makamlarla konuşup tedaviye almak lazım" dedi.
HAYTAP Yönetim Kurulu üyesi Türkan Dağdelen, bölgeye sorun değil çözüm üretmeye geldiklerini belirterek, "Katırların öldürülmesine asla müsaade etmeceğiz Kaçakçılığı onaylayan insanlar değiliz. Biz de kaçakçılığa karşıyız ama buradaki insanlar katırlara ne emir verirse onu yapar. Katırlar için değil de insanlar için bir mahkeme olursa, insanlar cezalandırılır ise katırları da öldürmeye gerek kalmaz. Katırları öldürmek hiç bir zaman çare değil, bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.
VALİLİK AÇIKLAMASI
CHP'li Onur ile HAYTAP üyelerinin ziyaretinin ardından Şırnak Valiliği'nden görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:
"CHP Milletvekili Sayın Melda Onur ve beraberindekiler, kaçakçılık faaliyetlerinde kullanılan katırlarla ilgili valiliğimizi ziyaretlerinde valiliğimizce, katırların kaçakçılık faaliyetlerinde kullanıldığı, özellikle sigara kaçakçılığında kullanıldığı, katırların bu anlamda gayri yasal işlerde kullanılmasının doğru olmadığı, bunun hem hayvan hakları bakımından hem de taşınan kaçak sigaraların insan sağlığına verdiği zararlar ve insan hakları açısından da doğru olmadığı, bu anlamda hepimizin kaçakçılık faaliyetlerine karşı çıkmamız gerektiği, ilgili vatandaşları bu konuda kendilerinin de uyarmasının uygun olacağı ifade edilmiştir. Ayrıca kaçakçılık faaliyetlerinin sebebi olarak gösterilen işsizlik konusunda valiliğimizce yöre vatandaşlarına arıcılık, kilimcilik vb. iş imkanları konusunda yardımcı olunacağının söylendiği gelen heyete ifade edilmiştir."

FOTOĞRAFLI