Atakum İlçesi'ndeki Kurupelit Yat Limanı'nın Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından dolgu sahasına dönüştürülmesi ile ilgili gündem devam ederken Makine Mühendisi - Avukat Hüseyin Cimşit Yat Limanı'na çözüm sunan bir yazı kaleme aldı. İşte o yazının ikinci bölümü;

Halk arasında “selden kütük kapmak” diye bir söz vardır. Yoksul insanların, yakacak odun olarak kullanmak üzere, selin sürüklediği ağaç parçalarını toplama yarışına denir.

Karlar eridiğinde ve yağmur yağdığında debisi artan dereler, çamur gibi akan sele dönüşür ve ağaç yanında, yatağının çevresinde bulunan her şeyi, bu arada taşı toprağı da sürükleyerek denize taşır. Suyun çamur gibi akmasının nedeni de içinde taşıdığı kumla karışık topraktır. Saygı ile andığımız “Toprak Dede” Hayrettin Karaca, erozyon denilen bu olayı çocuklara bile öğretmişti, ama demek ki bu gerçek göz önüne alınmamış, bizim liman bir dere ağzına yapılmış…

Sonra anlaşıldı ki limanı, sadece bu derenin getirdiği kumlar değil, ayrıca dalgaların sürükleyip getirdiği kumlar da dolduruyormuş. Demek ki, fizibilite araştırmaları yapmak gerekiyormuş!..

“İstim arkadan gelsin” temel ilkemiz olduğu için, yapılan yanlışlar sonradan düzeltilmeye çalışıldı. Limana kum girişini önlemek için, derenin üst tarafına bir gölet, limanın ağzına da ek bir dalgakıran yapıldı. Bu kez durgunlaşan su, yosun bağladı ve liman kokmaya başladı. Bunu önlemek için dalgakıranın üst kısmından bir kanal açılarak akıntı oluşturulmaya çalışıldı….

Erzurumlu İbrahim Hakkı, bir şiirinde, “…eğri kök üstünde biten ağacı/ kırk bin rende vursan düzeltemezsin…” der. Zaten, istimi arkadan getirmek olası değildi ve bu girişimler yüklenicilere biraz daha para kazandırmaktan başka bir işe yaramadı.

İşi prestij meselesi yapan Başkan’ın, kumu kepçelerle mavnalara yükleyip açık denize dökeceği bildirildi. Belki bu işin ön çalışması olarak, 2017-18 kışında, dere ağzındaki kumlar, SASKİ’nin iş makineleri ile toplanıp kamyonlarla taşındı.Ancak üç ay kadar süren çalışmalar sonucu çıkarılan kum miktarı, devede kulak kadar bile olmadı. Kokuyu önlemek için dalgakıranda açılan kanal bir işe yaramadı ama Karadeniz çok hırçınlaştığında dalgalar, limanın ağzına yapılan yeni mendireği de geçerek içeri giriyor ve yosunları alıp götürerek koku oluşumunu engelliyordu…

***
Yerel seçimler yaklaşırken, AK Parti’nin tabanda eridiğini gören Tayyip Erdoğan’ın, partide makyaj tazelemek için, “metal yorgunluğu” tanısı koyduğu belediye başkanlarını istifa ettirdi. Bunlar arasında bizim başkan da vardı.

Böylece milyarlar harcanan liman yetim kaldı…
2014 yerel seçimlerinde, Samsun’da tulum çıkarmış olan AK Parti, 2019’da iki büyük ilçeyi kaybetti; Atakum’u CHP, İlkadım’ı İYİ Parti aldı. Bizim kulağımız gene AK Parti’li olan yeni Büyükşehir Belediye Başkanı’nın üzerinde idi: “limanı kaderine mi terk edecek, yoksa sahip çıkıp bir çözüm bulacak mı?..”

YAZININ  DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...