İbrahim LALELİ/ ANTALYA,() - ANTALYA Akvaryum'daki kızıl piranalar, etsel yemi yemedeki ürkütücü tarzları nedeniyle ziyaretçinin olmadığı akşam saatlerinde besleniyor.
131 metre tünel uzunluğuyla Avrupa'nın en büyük akvaryumu Antalya Akvaryum'da, 375 türden 13 bin 750 deniz canlısı yaşıyor. Diğer balık türlerinden tamamen izole edilmiş akvaryumda yaşayan 350 kırmızı karınlı pirana (kızıl pirana), avlanma ve korunma içgüdüleriyle dikkati çekiyor.
Antalya Akvaryum Genel Müdürü Kemal Kumkumoğlu, akvaryuma ilk geldiğinde 700 olan kızıl pirana sayısının zamanla 350'ye düştüğünü söyledi. Bu düşüşün nedenini “Birbirlerini de yiyebiliyorlar" diye özetleyen Kumkumoğlu, “Genellikle beslenme sırasında aralarından bazıları yaralanıyor. Zayıf düşen anında yeniliyor" dedi. Kızıl piranaların akvaryumu gezmeye gelen tatilcilerden yoğun ilgi gördüğünü sözlerine ekleyen Kumkumoğlu, “Piranaları, köpek balığı, vatoz gibi balıkların olduğu ana tank içindeki bölümde tutamıyoruz. Onların akvaryumu izole. Piranaların beslenme saati ise müşterilerin olmadığı akşam saatleri. Çünkü akvaryuma atılan etsel yemi yeme tarzları ürkütücü" diye konuştu.
Çoğu zaman korunma amaçlı grup olarak bekleyen ve diğer balık türleri gibi sürekli yüzerek hareket halinde olmayı sevmeyen kızıl piranalar, Güney Amerika'da Amazon havzasında Kuzeydoğu Brezilya'nın sığ ırmaklarında ve Paraguay ile Parana ırmaklarında yaşıyor. Etçil olan kızıl pirana; balık, kurt, böcek ve kabuklular ile besleniyor.

FOTOĞRAFLI