Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Antalya’da sık sık yaşanan elektrik kesintilerini ve CLK Şirketi’nin tahsilatları ile ilgili şikayetlerini TBMM gündemine taşıyarak, “Antalya’da, bu kadar kesintinin nedeni nedir? Dağıtım şirketlerinin dokunulmazlığı mı var?” diye sordu.
CHP’li Acar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Antalya, Burdur ve Isparta bölgesine elektrik dağıtan kamu şirketinin özelleştirilmesinden sonra yurttaşların elektrikle ilgili ödemeler ve elektrik kesintileri konusundaki şikayetlerinde ciddi bir artış olduğunu iddia etti. Acar, “Bölgenin dağıtım hizmetini alan firmanın abonelik güncellemesi adı altında yurttaşlara hukuka aykırı sözleşme imzalattığı, haksız açma-kapama işlemi ve tahsilatı yaptığı, tahakkuk dönemlerini uzatarak yurttaşa ek yük bindirdiği yolunda şikayetler olduğunu anlatan Acar, "Bunların yanı sıra Antalya sürekli olarak karanlıkta kalmaktadır” dedi.
Antalya, Isparta ve Burdur’da 2013 ve 2014 yıllarında ayrı ayrı kaç kez elektrik kesintisi yaşandığı konusunda bilgi isteyen Acar, Bakan Yıldız’a “Bu kesintilerin kaçı programlıdır? Bu dönemde Antalya, Burdur ve Isparta, ayrı ayrı ne kadar süre elektriksiz kalmıştır? Antalya’nın ilçelerinde ayrı ayrı kaç kez elektrik kesintisi yaşanmış, bu kesintilerde ilçeler ne kadar süre elektriksiz kalmıştır?” diye sordu.
HAKSIZ TAHSİLATLAR VE DOKUNULMAZLIK İDDİASI
Acar, cevaplanması talebiyle şu soruları yöneltti: "Bölgeye dağıtım hizmeti veren şirketin tahsilatları ve yaptığı işlemlerle ilgili Bakanlığınıza ya da EPDK’ya kaç şikayet olmuştur? Bu şikayetlerle ilgili hangi işlemler yapılmış ve hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
Dağıtım şirketinin haksız açma-kapama işlemi yaptığı (şirket adresinin değişikliği nedeniyle otomatik ödemelerin yapılamaması nedeniyle açma-kapama gibi), yanlış bilgilendirme yaparak hukuka aykırı sözleşme imzalattığı, tahakkuk dönemlerini uzatarak veya fatura ödeme süresini kısaltarak yurttaşlara ek yük bindirdiğine ilişkin şikayetler konusunda bir işlem yapacak mısınız? Son iki yılda şirket ile uyuşmazlık yaşayan ve süreci yargıya taşıyan yurttaş sayısı nedir? Yurttaşlara mahkeme yolu göstermek yerine, idare olarak çözüm bulunması için bir çaba gösterecek misiniz? Özel dağıtım şirketlerine bu güne kadar Bakanlığınız ya da EPDK tarafından herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Hangi şirkete, hangi gerekçe ile bir yaptırım uygulanmıştır? Bu kadar şikayete rağmen hiçbir işlem yapılmamış ise bu şirketlere ‘dokunulmazlık’ mı verilmiştir?”