Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı Uzm. Dr. Nazan Kocaoğlu, yaşam süresinin uzaması ile birlikte palyatif bakım merkezlerinin ortaya çıktığını söyledi.

Kocaoğlu, "Hastalar ve ailelerinin zorlu dönemlerde ağrılarını en aza indirerek beslenmelerine kadar her durumlarını gözlemleyerek hastaların gerekli bakımını sağlamaktayız.

Yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede; ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile fiziksel, psiko sosyal ve ruhsal gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım palyatif bakım merkezlerinde ortaya çıkıyor” dedi

Palyatif Bakım merkezlerine neden ihtiyaç duyulduğunu da anlatan Kocaoğlu, “Son yıllarda kanser görülme sıklığındaki artış kanser hastalarının yapılan tetkiklerle yaşam sürelerinin uzaması ve insan ömrünün uzaması sonucu ortaya çıkan kronik hastalara bağlı olarak palyatif bakım merkezlerinin ihtiyaç duyulmasına yol açılmıştır. Palyatif bakım disiplinler arası bir oluşum olup farklı uzmanlık alanlarından deneyimli doktorlar, uzman hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve diğer meslek grupları ve gönüllüler arasındaki işbirliğine dayanır.

Kanser, birtakım motor-nören hastalıkları, felç ve ileri dönem organ yetmezliği ve çocuklarda ilerleyici hastalıklar bu kategoride sayılabilmekte.

Sadece bakım merkezlerinde verilen bir hizmet değildir. Hastanın kriz döneminde bakımı sağlanıp stabil haline getiirldikten sonra kendisi ve yakınlarına yapılması gerekenler ile ilgili eğitim verildikten sonra hastanede poliklinik,diğer yataklı birimlerle,hastane dışında ise evde bakım hizmetlerinde ve hastanın evinde de devam edilebilmektedir” ifadelerini kullandı.