Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği öncülüğünde yaklaşık 300 arıcı İstanbul’da düzenlenen 45’inci Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi’ne katıldı. Açılışını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yaptığı kongrenin ilk gününü değerlendiren Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, “Verimli bir kongre olacağını düşünüyorum” dedi.

Arıcıların mesleki bilgilerini arttırmak ve meslekte yaşanan sorunları dile getirip çözüm önerilerini tartışmak ve arıcıların kaynaşması amacıyla bu tür aktivitelere de önem verdiklerini kaydeden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özdemir, “Kongre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın konuşmaları ile başladı. İstanbul Harbiye Oditoryumu’nda, 45’inci Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi tamalandıktan sonra ayrı bir değerlendirme yapacağız” dedi.

“Arılar olmadan insan yaşamı sadece 4 yıl”

Aydın Arıcılar Birliği olarak her platformda arıcılığın sadece bal olarak algıanmaması gerektiğini dile getirdiklerini ve bu konunun bugün Bakan Fakıbaba tarafından üzerine basılarak hatırlatıldığını kaydeden Başkan Öztürk, “Sayın Bakan Fakıbaba konuşmasında, ünlü fizikçi Albert Einstein’ın ‘Eğer arılar yeryüzünde kaybolursa insanlık sadece 4 yıl hayatını sürdürebilir’ sözünü söyleyerek arıların polinasyonundaki önemini vurgulayıp arıcılığa çok destek vereceğini ifade etti. Türkiye’nin yılda 106 bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu vurgulayan Bakan Fakıbaba, Türkiye’de 3’te 1’i endemik olan yaklaşık 12 bin tür bitki çeşitliliği bulunduğunu 106 bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin’den sonra 2’inci sırada yer aldığımızı ifade etti. 106 bin ton üretimden sadece 7 bin ton balı ihraç edebiliyoruz. Bu 7 bin tonu arttırmak için de çeşitli projelerden söz edildi” diyerek Bakan Fakıbaba’nın konuşmalarının arıcılara umut verdiğini kaydetti.