Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce gıda maddelerinin satışı ve üretimiyle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Fırıncılar Derneği Temsilcisi Servet Armağan, denetimsizlikten yakındı.
Öğretmenevi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, kurum olarak gıda sektörüne yönelik çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Türkiye’de gıda denetiminin sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapıldığını anımsatan Çolakoğlu, bu toplantıları gıda sektöründe yaşanan sıkıntılara çözüm üretmek amacıyla yaptıklarını ifade etti. Çolakoğlu, “İşletmelerimiz denetlenirken risk esasına göre denetlenir. Her gıda işletmesinin risk puanına göre, aylık, 3 aylık ve 1 yıllık denetlenir. 2014 yılında ilimizde 2 bin 124 gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. 2015 yılı nisan ayı sonu itibariyle de 603 denetim gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında üretim yapan 7 işletmemize 29 bin 264 lira, satış ve toplu tüketim yapan 17 işletmeye 39 bin 896 lira olmak üzere toplam 69 bin 160 lira idari para cezası uygulanmıştır. 2015 yılı içinde de 2 işletmemize 4 bin 391 lira idari para cezası uygulaması yapıldı” dedi.
Fırıncılar Derneği Temsilcisi Servet Armağan ise fırıncı esnafı olarak denetimsizlikten şikayetçi olduklarını ifade ederek, “Denetim olmadığı için haksız rekabet oluşmaktadır. Yaklaşık 5 yıldır hiçbir yetkili kurum gelip ekmeğimizi tartmamıştır. Merdiven altı çok sayıda işletme üretim yapmaktadır. Bunlar genelde kayıt dışı ve ruhsatsız üretim yapanlardır. Daha sağlıklı ekmek üretmek için bunların önlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Toplantıya, Vali Vedat Büyükersoy, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yatırım Destek Ofisi İl Koordinatörü Oğuz Görür, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, KOSGEB İl Müdürü Kenan Mergen, kamu kurum amirleri, birlik temsilcileri ve gıda sektör işletmecileri katıldı.