İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinde yol uygulaması yapan ekipler, bir aracı durdurdu. Sahte plakalı olduğu anlaşılan otomobildeki şüphelilerden birinin üzerinden, sahte ‘emniyet müdürü’, ‘MİT görevlisi’ ve farklı isimler adına ehliyetler çıktı.
Başakşehir’den çalındığı belirlenen araçta gözaltına alınan Ali K.’nın, son günlerde ortaya çıkan “araç hacker” grubu üyesi olduğu tespit edildi.
Olayla ilgili 2 kişi daha aranırken, kullandıkları inanılmaz yöntemler de belirlendi.
KOPYA ANAHTAR
İddiaya göre, çete üyeleri ilk olarak çalacakları aracın benzin kapağı veya bagaj kilidini penseyle söküp bunun üzerinden anahtar yapıyor. Bu işlemi 3 dakikada yapan oto hırsızları, ikinci aşamada bu anahtarla aracın kapılarını açıyor.
Bu aşamada devreye yüksek teknoloji giriyor. Bilgisayarla aracın “beynine” bağlanan zanlılar, daha sonra özel bir yazılımla sistemi “pasif” hale getiriyor. Ardından dijital beyin sökülüp yenisi takılıyor.
Bu şekilde aracın çalınmasını engelleyen “immobilizer” sistemi devre dışı kalıyor. Çete, kopya anahtarı kontak yuvasına takıp ellerinde bulunan yeni beyinle entegre immobilizer kitini de kullanarak otomobili çalıştırıyor.
Araçta artık eski anahtarın kullanılması da mümkün olmuyor.



SAHTE BELGE
Araştırmayı derinleştiren polis, çete üyelerinin bu yöntemle çaldıkları çok sayıda aracı sahte plaka ve evraklarla sattıklarını belirledi. Şebekenin sahte “emniyet müdürü” ve “MİT görevlisi” kimliklerini de güven oluşturmak için kullandığı ifade edildi.
İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Ali K. tutuklandı. Soruşturmanın sürdüğü ve 2 kişinin daha arandığı ifade edildi.

Kaynak: Habertürk