ANKARA, () - BUGÜN açıklanan dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin ilk 8 aylık ihracatında yüzde 8.7'lik bir azalma, ithalatında yüzde 11.5'lik daralma görüldü. Ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Geçen yıl ilk 8 ayda 54.4 milyar Dolar olan dış ticaret açığı bu yılın ilk 8 ayında 45.2 milyar Dolar'a geriledi. Dış ticaret açığımız geçen yılın aynı dönemine göre 9.2 milyar Dolar azaldı" dedi.
Dış ticaret açığının bu yılın ilk 8 ayında 45.2 milyar dolara gerilediğinin altını çizen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Geçen yıl ilk 8 ayda 54.4 milyar Dolar olan dış ticaret açığı bu yılın ilk 8 ayında 45.2 milyar Dolara geriledi. Dış ticaret açığımız geçen yılın aynı dönemine göre 9.2 milyar Dolar azaldı. Bu, ülke ekonomimiz için oldukça olumlu bir gelişme. Ekonomi Bakanlığı olarak, 2015 yılında bir küresel dış ticaret daralmasının gerçekleşeceğini tahmin ettiğimizi belirtmiştik. Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye'nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak Hükümet olarak Ekonomi bakanlığı eliyle aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş. Dış ticaret açığımızdaki daralmanın yılın geri kalan bölümünde daha hızlı gerileyemeye devam edeceğine şahit olacağız" ifadelerini kullandı.
'22 ÜLKENİN 20'SİNDEN DAHA İYİ PERFORMANS GÖSTERDİK'
Türkiye'nin DTÖ'de Ağustos ihracat verisi açıklanan 22 ülkenin 20'sinden daha iyi performans gösterdiğini belirten Zeybekci, "Türkiye olarak DTÖ'de Ağustos ihracat verisi açıklanan 22 ülkenin 20'sinden daha iyi performans gösterdik. Ağustos ayında Brezilya'nın ve Norveç'in ihracatında yüzde 24, Çin ihracatında yüzde 5.5, Hindistan'da yüzde 21, Güney Kore'de yüzde 15, Japonya'da yüzde 14, Endonezya'da yüzde 12 gerileme yaşandı. Bu 22 ülkenin toplam ihracatı ise yüzde 9.8 gerilemiş durumda. Dünya genelinde emtia fiyatlarının ciddi düşüşler gösterdiği ve küresel ticaretin önemli ölçüde daraldığı bu dönemde Türkiye'nin Ağustos ayında ihracatının sadece yüzde 2.8 geriliyor olması, bizim ihracat performansımızın diğer ülkelere nazaran oldukça iyi bir durumda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
'İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANINDA YÜZDE 70'LERE ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ'
"İhracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 70'lere ulaşmış durumdayız" diye Zeybekci, "Önümüzdeki dönemde Irak'a olan ihracat kaybımızdaki baz etkisinin geçmiş olması ile birlikte ihracatımızdaki düşüşün önümüzdeki aylarda Ağustos ayındaki gibi düşük olmasını ve Eylül ayından itibaren paritedeki baz etkisinin azalmaya başlaması ile birlikte de yılsonuna doğru ihracatımızda yükselişlerin görülebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca, yılın üçüncü çeyreğinde kısmen, dördüncü çeyreğinde ise daha etkin bir şekilde ihracatımızda toparlanmanın başlamasıyla birlikte net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini bekliyoruz. Dış ticaret açığının hızla düşmeye devam etmesi ile birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 70'lere ulaşmış durumdayız. Yıl sonu itibariyle serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesi ile ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 80'lere ulaşabileceğini öngörüyoruz. Dış ticaret açığındaki bu iyileşme, hizmetler ticaretimizdeki fazla ile birlikte cari açığımızı ciddi anlamda düşürecektir. Türk lirasının dış ticaretimizdeki payının artması ile birlikte cari açığın finansmana ihtiyaç duyulan kısmında azalma yaşıyoruz. Yılsonunda finansman ihtiyacı duyduğumuz cari açığın GSYH'a oranı artık bizim için sorun olmaktan çıkacak" açıklamasında bulundu.