Saldırıyla ilgili çoğu kaymakamlık çalışanı 25 kişi gözaltına alınırken, şüpheliler arasında iki kardeşi PKK’ya katılan Safitürk’ün yakın çalışanı da var. Bomba’nın Safitürk ilçe dışındayken makamının yanındaki odaya yerleştirildiği belirlendi.

Terör örgütü PKK’nın Mardin’in Derik ilçesinde kaymakamlığa düzenlediği bombalı saldırıda ağır yaralanan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk kaldırıldığı hastanede şehit oldu. El yapımı plastik patlayıcı ile düzenlenen saldırıda, bombanın Safitürk’ün ilçe dışında olduğu 3 gün içinde kaymakamlık makamının yanındaki odaya yerleştirildiği tespit edildi.
 
Karar’ın edindiği bilgilere göre, olay yeri tutanağındaki tespitlerde, bombanın kaymakamın makam odasının yanındaki odaya bırakıldığı odanında patlama sırasında boş olduğuna dikkat çekildi. Patlamayla ilgili de kaymakamlıkta görevli memurlar ve patlamanın olduğu gün kaymakamlığa gelenlerin de olduğu 25 kişi gözaltına alındı. İlk bulgulara göre bombanın kaymakamlıkta çalışanlardan birinin yakını tarafından bırakıldığı iddia edildi. Şüpheliler arasında Safitürk’ün en yakınındaki çalışanlardan biri de var. Bu kişinin iki kardeşinin de PKK’ya katıldığı birinin de dağda öldürüldüğü kaydedildi.
 
HENDEKLERLE MÜCADELE ETTİ
2015’te göreve gelen Safitürk, bölgede terör örgütü PKK’ya yönelik mücadelesiyle biliniyor. PKK’nın Doğu ve Güneydoğu’aki BDP’li belediyelerin desteği ile başlattığı hendek terörüne karşı etkin bir mücadele ortaya koyan Safitürk, Derik Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atandı. Şehit kaymakam, PKK’lı teröristlerin çukur kazıp, barikat kurduğu ilçede parke taşlı cadde ve sokaklar için asfalt projesi geliştirdi. Karayolları Genel Müdürlüğü ile Derik Kaymakamlığı kısa sürede kritik noktaları asfaltlayarak, bomba tuzaklamalarının önüne geçti. Derik zeytininin markalaşması için de çalışmalar yapan Safitürk, güvelik Uzmanı ve Karar yazarı Mete Yarar’ın TRT için yaptığı ‘Şahit Olun’ belgeselinde ailesiyle birlikte kameraların önüne çıkmış, ilçede yaşananları anlatmıştı. 
 
1981 yılında Sakarya’nın Geyve ilçesinde doğan Safitürk Marmara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okudu. 2005 yılında Ulaştırma Bakanlığı Savunma Sekreterliği’nde çalışan Safitürk, 2006-2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdürlüğü’nde uzman yardımcısı olarak görev yaptı. Safitürk 2009 yılında Küre Kaymakam vekili, 2010 Yılında University of Exeter, Politics dalında yüksek lisansını tamamladıktan sonra da 2011-2013 yıllarında Bolu Kıbrıscık Kaymakamı ve 2013-2015 yıllarında Bingöl Kiğı Kaymakamlığı yaptı. Son kararnameyle de Derik Kaymakamlığı’na atandı. Safitürk evli ve bir çocuk babasıydı. Şehit kaymakamın eşi Ayşegül Safitürk de Konya’da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak çalışıyor.
 
SALDIRIDA 'GEYP' KULLANILDI
Öte yandan saldırıyı, PKK terör örgütünün kendilerine YPS adını veren gençlik yapılanması üstlendi. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar da, patlamaya neden olan bombanın gelişmiş bir el yapımı yaplayıcı (GEYP) olduğunu söyledi. Ağar, “Uzaktan kumandalı GEYP ile gerçekleştirilen bu suikastte (A4, C4, TNT, RDX tarzı) profesyonel patlayıcı kullanıldığı anlaşılıyor” dedi.

(KARAR)