Kepez Belediyesi, Türk ve İslam medeniyeti ile ülke tarihinde izler bırakan önemli şahsiyetlerin isimlerini, eserlere vererek yaşatmaya devam ediyor.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 6 yıllık belediye başkanlığının en önemli yatırımı olarak nitelendirdiği cami ve külliye projesine, eserin mimarisine ve manevi atmosferine uygun bir isim seçti. AK Parti Grubu, Kepez Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında, geçtiğimiz aylarda temeli atılan cami ve külliye, Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu olarak kabul edilen Çelebi Sultan Mehmed’in isminin verilmesi için önerge verdi. MHP ve CHP meclis üyeleri de önergeye destek verdi. Yedi gün 24 saat canlı Kuran’ı Kerim’in okunacağı, haftanın iki günü Mevlid-i Şerif’le Peygamber Efendimizin (SAV) anılacağı cami ve külliyeye "Çelebi Sultan Mehmed" isminin verilmesi talebi oybirliği ile kabul edildi.
Oylamanın ardından bir teşekkür konuşması yapan Başkan Hakan Tütüncü, "Geçmişimizle iftihar ediyoruz. Bu iftar sayfalarından bir tanesi de hiç kuşku yok ki 6 asırda 7 iklime, 3 kıtaya adalet götürmüş, oralarda gönüller kazanmış Osmanlı Devleti’dir" dedi.
"TEK BİR CAMİYE İSMİ VERİLMİŞ"
Ankara Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti’nin, 13 yıllık bir fetret devri yaşadığına dikkat çeken Başkan Tütüncü, konuşmasında şunları kaydetti:
"Saltanat kavgasını, Çelebi Mehmed kazanıyor ve 26 yaşında padişahlığını ilan edip tahta oturuyor. Böylece Fetret Devri sona eriyor. Osmanlı’yı eski gücüne yeniden kavuşturuyor ve torunu 2. Mehmed’e İstanbul’u fethedebilecek bir ortam hazırlayarak tarih sahnesinden çekiliyor. Tarihçiler, Çelebi Sultan Mehmed’e, Osmanlı’nın ikinci kurucusu derler. Osman Gazi, bizim için ne kadar önemliyse Çelebi Mehmed de o kadar önemlidir. Fetret Dönemi’nde başarılı olmamış olsaydı belki Osmanlı diye bir devlet yeryüzünde var olmayacaktı. Ama ne acıdır ki, tarih bize bazı şahsiyetleri unutturduğu gibi Çelebi Sultan Mehmed’i de unutturmuş. Camiye, bu ismi verilmesinin kararını alırken acaba Türkiye’de, Çelebi Mehmed isminin verildiği camiler var mı? diye baktığımız zaman çok hazin bir tablo ile karşılaştık. Çelebi Mehmed’in ismi Türkiye’de tek bir camiye verilmiş. O da Yeşil Türbe’nin yanındaki tarihi Osmanlı Camisi’dir. Osman Gazi’yi çok biliyoruz ama Çelebi Sultan Mehmed’i bilmiyoruz. Güzel bir kitabe ile Osmanlı Devleti’nin 2. Kurucusu olan Çelebi Sultan Mehmed’in aziz hatırasını güzel eserimizde yaşatacağız. Bir meçhul kahramanı, malum kahraman haline dönüştürmenin arzusuyla bu kararı aldık."
Başkan Hakan Tütüncü, karara desteklerinden dolayı iktidar ve muhalefet meclis üyelerine teşekkür etti.
2016 YILI RAMAZAN AYINDA AÇILACAK
Mimarisiyle İstanbul Fatih’te Atik Ali Paşa Cami’ne benzeyen iki minareli Kepez Cami ve Külliyesi, Yeni Mahalle’de, Seyhan ve Ceyhan caddelerinin kesiştiği yerde 2 bin 742 metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor. Yaklaşık maliyeti 5 milyon olan ve ihale yöntemiyle inşa edilen caminin çevresinde yeşil alan düzenlemesi yapılarak, cami alanının 7 bin 300 metrekareye çıkarılacağını bildirilirken, caminin ana ibadet yernin 600, son ibadet yerinin 205, avlu sahasının 766, orta meydanın 350 metrekare, minare uzunluklarının ise 46,5 metre olacağı kaydedildi.
Celebi Sultan Mehmed Cami’nde, hafızlar tarafından 7 gün 24 saat kesintisiz canlı Kuran’ı Kerim okunacağı ve Peygamber Efendimizin (SAV) pazartesi ve cuma geceleri okunacak Mevlid-i Şerifler ile anılacağı ifade edildi.
Yaklaşık 5 bin kişinin namaz kılabileceği caminin, 2016 Ramazan ayında ibadete açılmasının planlandığı belirtildi.