Arzu KAYA/İSTANBUL, () KAVACIK'ta geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Özel Halk Otobüsünde çıkan yangın sonucu 4 kişinin ölümü 15 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaya ilişkin, otobüs şoförünün 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

KUSUR RAPORU DAVA DOSYASINDA
Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık otobüs şoförü Zeynel Abidin Arslan, kazada ölenlerin aileleri ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı tarafından sürücü ve yolcuların kusur durumuna ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğu belirtildi.

"HIZINI AYARLAMADI, AZALTMADI, GEREKLİ KONTROLÜ YAPMADI"
Söz konusuraporda, sürücü Zeynel Abidin Arslan'ın yönetimindeki araç ile seyrederken bilinmeyen bir nedenle aniden sağa manevra yaptığı, hızını gerekli şartlara göre ayarlayamadığı, araçta olağan dışı bir durum olduğunu hisseciğinde hızını azaltıp emniyet şeridinde durarak gerekli kontrolü yapmadığı belirtildi.

"SÜRÜCÜ TAMAMEN KUSURLU, YOLCULARDA KUSUR YOK"
Arslan'ın ani manevra sonucu aracın beton otokorkuluğa çarparak sürüklenmesiyle yangın çıkarmasına sebebiyet verdiği ifade edilen raporda, "Karayolları Trafik Kanunu'nun 'Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural ve yasak zorunluluk veya yükümlülüklere, uymak zorundadır' ve 'Hızlarını kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak, zorundadır' maddesini ihlalle sürücü olayın meydana gelmesinde tamamen kusurludur" denildi. Raporda yolcuların kusur durumuyla ilgili değerlendirmede de, "Yolcuların ise olayın meydana gelmesinde kusurlarının bulunmadığı sonucuna varılmıştır" cümlesine yer verildi.

YENİDEN RAPOR ALINACAK
Tutuklu sanık Zeynel Abidin Arslan'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, dosyanın İstanbul Teknik Üniversitesi Trafik Kürsüsü'ne gönderilerek araçta çıkan yangının herhangi bir yere çarpma veya 10 numara yağ kullanılması nedeniyle mi çıktığı konusunda bilirkişi raporunun hazırlanmasına hükmetti. Duruşma ertelendi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Kavacık'ta geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Zeynel Abidin Arslan'ın kullandığı 34 JL 8098 plakalı 500 T kodlu Tuzla-Topkapı arasında çalışan Özel Halk Otobüsü'nde çıkan yangında 4 kişi ölmüş, 15 kişi yaralanmıştı.

ÜNİVERSİTE : 10 NUMARA YAĞ
Yaşanan olay üzerine tutuklanan Zeynel Abidin Arslan hakkında hazırlanan iddianamede Ege Üniversitesi'nden alınan bilirkişi raporuna göre, araçta kullanılan yakıtın yanıcı solvent madde karışımlı 10 numara yağ olduğu belirtilmişti. Arslan hakkında "Birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı.