2014 yılı Kasım ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, girişimcilerin yatırımlar, vatandaşların da tüketim konusunda ihtiyatlı davrandığını belirterek, “Bu durum geleceğe yönelik risk algısının yüksekliğine işaret etmektedir. Bu gelişmeler, hükümetin yapısal dönüşüm stratejisinin kalan bölümünün bir an önce tamamlanması ve teşvik politikalarının yenilenmesi gereğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2014 yılı Kasım sanayi üretim verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Kasım 2014’te toplam sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise Ekim ayına göre binde bir oranında geriledi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sanayi sektörünün omurgasını oluşturan imalat sanayindeki üretimin daha olumsuz gelişmelere işaret ettiğini belirterek, “Nitekim bu sektörde üretim Kasım ayında geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 2,5, bu yılın Ekim ayına göre ise binde 3 gerilemiştir. Ana sanayi gruplarında ise dayanıksız tüketim malları ve enerji dışında yani ara, yatırım (sermaye) ve dayanıklı tüketim malları sanayinde üretim hem geçen yılın Kasım ayına hem de bu yılın Ekim ayına göre gerilemiştir. Gelecek ayların üretim kapasitesi açısından önem taşıyan ara ve sermaye malları üretimindeki gerileme 2015 yılı sanayi büyümesi açısından kaygı uyandırmaktadır” dedi.
"ZORLU BİR YILA HAZIRLIKLI OLUNMALI"
Dayanıksız tüketim malları üretimindeki artışın ise halkın talep boyutundaki eğilimleri hakkında bilgi verdiğini kaydeden Yorgancılar, “Sonuçlar, halkın daha çok kısa vadeli ihtiyaçlarına odaklandığı, uzun vadeli ödemeleri olabilecek dayanıklı tüketim malları talebini yavaşlattığı söylenebilir. Girişimcilerin yatırımlar, vatandaşların da tüketim konusunda ihtiyatlı davranıyor olması geleceğe yönelik risk algısının yüksekliğine işaret etmektedir” diye konuştu. Bu verilerin yanı sıra hem imalat sanayi ile madencilik ve taşocakçılığı hem de toplam ihracatın gerilemesi dikkate alındığında iç talep yanında dış talebin de zayıfladığının ortaya çıktığını ifade eden Yorgancılar, şunları söyledi:
"Küresel hammadde, enerji ve sanayi ürünleri fiyatlarında yaşanan gerilemenin de bir yansıması olan bu gelişmeler hükümetin yapısal dönüşüm stratejisinin kalan bölümünün bir an önce tamamlanması ve teşvik politikalarının yenilenmesi gereğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Biz sanayicileri hem iç hem de dış piyasalarda oldukça zorlu bir yıl beklemektedir."