AMASYA (AA) - Önceki yıllarda Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 15'ini karşılaşan Amasya'da bu yıl verimin yüzde yüz arttığı bildirildi.

Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasya'da 90 bin dekar alanda kuru soğan hasadının devam ettiğini söyledi.

Soğan hasadının eylül ayının sonuna doğru biteceğini belirten Gültekin, çiftçinin geçen yıl yaşanan zirai don, sulama yetersizliği ve dolu nedeniyle önemli kayıp yaşadığını dile getirdi.

Amasya'nın geçen yıllarda Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 15'ini karşıladığını ifade eden Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Soğanda Türkiye üretiminde çoğu zaman birinci sırada yer alıyoruz. Amasya soğan üretimi açısından çok önemli bir yerde, yaklaşık üretimimiz 400 bin ton. Bu sene dönüm başına verimimiz ortalama 5 ton, bazı tarlalarda çiftçilerimiz dönümden 8 tona kadar ürün alıyor. Geçen seneye göre verimimiz yüzde yüz artmış durumda. Geçen sene iklim şartları dolayısıyla istediğimiz verimi alamamıştık, bu sene Allaha şükür üretim alanımızla ve üretim miktarıyla çok iyi durumdayız ve bu sene de zirveyi kimseye bırakmayacağız."

Gültekin, soğan üretiminde çalışan işçilerin tamamını Güneydoğu Anadolu'dan gelen işçilerin oluşturduğunu ve binlerce vatandaşın soğandan ekmek parasını çıkarttığını sözlerine ekledi.

- Tarlada 55 kuruştan alıcı buluyor

Soğan fiyatlarının 2014 yılı hasat döneminde 30-40 kuruştan açıldığını ve 90 kuruştan kapandığını kaydeden soğan üreticisi Mustafa Parlak ise "Bu yıl soğan satış fiyatı 70 kuruştan başladı. Şu an ise 55 kuruştan alıcı buluyor. Önümüzdeki günlerde rekoltedeki yükselme nedeniyle bu fiyatta düşüş olabilir. Çiftçinin ihracat beklentisi var. İhracat olursa fiyatlar yükselebilir" diye konuştu.