BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Küre Dağları Milli Parkı'ndaki akarsu ve şelalenin çevresinde sonbaharla sararmaya başlayan yapraklar, ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.

Bartın ve Kastamonu sınırlarında bulunan, "Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks)" sertifikasına sahip milli parkta, sonbaharda seyrine doyulmayan manzaralar oluşuyor.

Yaklaşık 37 bin hektarı kapsayan Küre Dağları'nda akarsu çevresindeki ağaçlar ve dökülen yapraklar, fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Bartın'a 60 kilometre uzaktaki Ulukaya köyü, şelalesi, mağarası, kanyonu ve vadisiyle her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanlar arasında bulunuyor.

Endemik bitkilere, zengin yaban hayatına ve otantik değerlere sahip Küre Dağları Milli Parkı, doğa yürüyüşü ve foto safari gibi aktivitelere de imkan sağlıyor.

Her mevsim ayrı güzelliğe bürünen milli parktaki ormanlarda, yeşilin ve sarının iç içe geçtiği sonbaharda "tabloluk görüntüler" ortaya çıkıyor. 

- "Avrupa'nın 13 özel noktasından biri" 

Küre Dağları Milli Parkı Müdürü Ahat Deliorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PAN Parks sertifikasına sahip milli parkın, 2012'de Avrupa'nın çok özel 13 noktasından biri seçildiğini söyledi.

Sertifikayla, bölgedeki geleneksel kültür ve mimarinin korunmasının önem kazanmasının yanında işletmelerin belirli standartlarda ürün ve hizmet sunmasının sağlandığını anlatan Deliorman, şunları kaydetti:

"Uluslararası tanıtımlar ve önemli turizm destinasyonları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı sayesinde, yöreye gelen yabancı turist sayısında son yıllarda ciddi artış olmuştur. Milli parkta doğal güzelliklerin yanı sıra zengin ve çeşitli folklorik değerler önemli turizm potansiyeli oluşturmaktadır. Özgün mimari dokusunu koruyan köy evlerinden kadınların günlük yaşamlarında halen kullandıkları geleneksel renkli giysilere, el sanatlarından yöreye has yemeklere kadar çeşitlendirilen kültürel değerler, doğa güzelliğiyle bir araya gelerek ziyaretçilere otantik bir görsellik sunmaktadır."

Deliorman, özellikle son yıllarda ülkenin birçok bölgesinden fotoğraf ve macera tutkunlarının bölgeye safariler düzenlediğini sözlerine ekledi.