Diyarbakır’da 3 Ocak 2008 tarihinde bomba yüklü bir aracın, askeri servis aracının geçişi sırasında patlatılması sonucu hayatını kaybeden 6’sı öğrenci 7 kişi için Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde eğitim şehitlerini anma töreni düzenlendi.
Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma törenine Diyarbakır Hüseyin Aksoy’un yanı sıra, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, saldırıda şehit düşenlerin aileleri, çok sayıda kurum müdürü, öğrenci ve öğretmen katıldı.
Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından şiirler ve konuşmalara geçildi.
Anma töreninde saldırıda hayatını kaybeden Rıdvan Süer’in babası Şemsettin Süer, yaptığı konuşmasında Allah’ın evlat acısını kimseye yaşatmaması için dua ettiğini dile getirerek, artık hiçbir ailenin bu acıyı yaşamasını istemediğini kaydetti. Süer, "Terör olaylarının bitmesini, anne babaların bu nedenle üzülmemesini istiyorum. Terörle bir yere varılmadı, varılmayacak. Her yaşanan terör olayı acımızı tazeliyor. Bu acıyı çok iyi bildiğimiz için acı çekenin ne hissettiğini iyi biliyoruz. Saldırının emrini verenlerden birinin ölü ele geçirildiğini duymak vicdanen biraz rahatlatıyor. Bu olaylara vesile olanların cezalarını bulduğunu duymak insanı rahatlatıyor. Ama hiçbir şey ölen çocuğumuzu geri getirmiyor" dedi.
Saldırıda ölen Eren Şahin’in annesi AK parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise, 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra ailelerin perişan olduğunu kaydederek, "Bugün, 3 Ocak 2008 de kaybettiğimiz evlatlarımızı ve diğer şehit olan öğretmenlerimizi anmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Evlatlarımız üzerinden geçen bu 7 yıl onların acılarını hafifletmedi. Çünkü sevdiğiniz birini kaybettiğiniz zaman süre geçtikçe özleminiz daha çok artıyor. Bizim de özlemimiz arttı ve acılarımız hala taptaze. Biz burada eğitim şehitlerimizi anmak için toplandık ama asıl amacımız bir daha bu acıların yaşanmamasıdır" diye konuştu.
"TERÖRÜN ACIMASIZ YÜZÜNÜ BU OLAYDA DA ÇOK NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜYORUZ"
Eronat’ın konuşmasından sonra Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 7 kişinin şehit olduğu saldırıyla ilgili bir konuşma yaptı. Hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Vali Aksoy, "2008 yılında Diyarbakır’da gerçekleştirilen bir terör eylemi sonrasında yaşamını kaybeden 6 öğrenci ile bir vatandaşımızı anmak üzere bir aradayız. Öncelikle bu terör eyleminde yaşamını kaybeden gençlerimizi rahmetle anıyorum, mekanları cennet olsun, ruhları şad olsun. Terörün acımasız yüzünü bu olayda da çok net bir şekilde görüyoruz. Sadece amaçları kendilerini yetiştirmek ve ülkesine, milletine yararlı birer birey olmak üzere dershaneye gitmek olan bu gençlerimiz, böylesine bir terör eylemi sonrasında yaşamını kaybediyor. Terörün acımasız yüzü, terörün çirkin yüzü burada karşımıza çıkıyor. Masum, hiçbir şeyden habersiz, tamamen kendisini geliştirmek, eğitim hakkından yararlanmak üzere orada bulunan masum insanlarımızı kaybediyoruz.Bugün bir diğer şehitlerimiz olan öğretmenlerimizi de anıyoruz. Onların da amacı Diyarbakır’da bulunan çocuklarımıza eğitim sağlamak. Onların daha iyi bir birey olarak yetişmeleri buraya görev yapmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen öğretmenlerimiz. Onlar da Terörün bu acımasız yüzüyle karşı karşıya kaldılar ve yaşamlarını kaybettiler. Onları da rahmetle anıyoruz, onların da ruhu şad olsun" şeklinde konuştu.
"TERÖR OLAYLARINDA ÇOCUKLARIN KULLANILMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR"
Terörden Türkiye’nin ve özellikle de bölgenin büyük zarar gördüğünü hatırlatan Vali Aksoy, bundan kurtulmak adına son iki yıldır başlatılmış olan çözüm sürecinde önemli aşamaların kaydedildiğini söyledi. Vali Aksoy, "Demokratik ortamda her türlü şeyi söyleyebileceğimiz bir dönemdeyiz ve şiddet içermeyen her türlü söylem de bugün ifade edilebilmekte. Şiddet işin içerisine girdiği zaman bu yaşam hakkına varıncaya kadar birçok sonucu beraberinde getirebiliyor ve kabul edilemez sınırlar içerisinde karşımıza çıkıyor. Özellikle terör olaylarında çocukların kullanılması kabul edilebilir değildir. Çocukların yeri okullardır, çocukların yeri ailelerinin yanıdır. Ama çocuklarımızı biz sokaklarda, terör olaylarında görüyorsak bu en temel insan haklarına aykırı bir tutumdur ve buna da toplumun bütün kesimleri yüksek sesle itiraz etmelidir. Çünkü çocukları geleceğe hazırlamak hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Anne babalar olarak, sivil toplum örgütleri olarak, yerel yönetimler olarak, kamu kurumları olarak, hepimize düşen görev ve sorumluluklar vardır. Bu görev ve sorumlulukları da en iyi şekilde yerine getirmek mecburiyetindeyiz. Çocukların bu tür olaylardan uzak tutulması ve çocukların en temel haklarından olan eğitim hakkından sonuna kadar yararlanmaları konusunda hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.Çözüm sürecinin geldiği noktada umuyor ve temenni ediyorum ki bu sonuca ulaşır. Türkiye ve bölgemiz başta olmak üzere her yöre huzur ve güven ortamını yeniden yaşamış olur. Bu tür olayların yeniden yaşanmaması adına hepsinden ders çıkartmalıyız, geleceğe daha umut ve güvenle bakmak durumundayız" ifadelerini kullandı.
Vali Aksoy ve diğer katılımcıların eğitim şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu masaya karanfil bırakmasıyla ile anma programı sona erdi.