Namık Kemal KILINÇ/ SERİK,(Antalya),() - MERKEZ Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, "Hedefimiz Türk hakemliği olarak UEFA ya da Şampiyonlar Ligi’nde bir final yönetmek. 2016 Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakeminin final maçında yer alması planlarımız arasında” dedi. 
Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı Belek turizm merkezindeki Calista Otel’de 15- 18 Ocak tarihleri arasında yapılan MHK Kış Semineri kapsamında, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ve MHK üyeleri basın toplantısı düzenledi. Seminer sayesinde, hakem hatalarını minimuma indirmek ve sahadaki takımların adaletli yönetilmesini sağlamak istediklerini söyleyen MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, dünyadaki hakem hatalarından örnekler verdi. Dünya çapındaki elit kategoride yer alan Cüneyt Çakır ile birinci kategoride Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya’nın yer aldığını belirten MHK Başkanı Namoğlu, “Bu da Türk hakemliği açısından uluslararası düzeyde başarıdır diye düşünüyorum. Geçmişten bugüne kadar gelen eğitim hizmetleri veren arkadaşların katkısı olduğunu da unutmamak lazım” dedi.
NEYMAR VE MESSİ POZİSYONLARINI ÖRNEK GÖSTERDİ
Türkiye’de olduğu gibi dünyada da hakemlerin hata yaptığını aktaran MHK Başkanı Namoğlu, hakem hatalarına yönelik bir sunum yaptı. Brezilya ve Kolombiya arasında oynanan Dünya Kupası maçının gösterildiği sunumda, Zuniga’nın Neymar’a yaptığı harekete de yer verildi. MHK Başkanı Namoğlu hataları tek tek anlatırken, geçen hafta sonu oynanan Barcelona- Atletico Madrid maçında Lionel Messi’nin topu eliyle alıp gol pası verdiği görüntü de sunumda yer aldı.
‘HAKEM İNSANDIR, HATA YAPMAKTADIR’
Sunumun ardından dünyanın en iyi hakemlerinin de bariz hata yaptığını vurgulayan MHK Başkanı Namoğlu şunları söyledi: "Hakem insandır, muhakkak hata yapmaktadır. Bizim de görevimiz bunu minimuma indirmek ve dolayısıyla sahaya adaleti daha iyi bir şekilde yansıtabilmek. Bu seminerde de hakem hatalarını minimuma indirmek ve sahadaki takımların adaletli yönetilmesini sağlamak istiyoruz. Bu anlamda UEFA’dan ve diğer ülkelerden gelen eğitmenler buna katkıda bulunmaktadır. Biz de burada bu hataların olmaması için ikinci yarının daha başarılı olması için bu eğitimleri devam ettireceğiz." 
‘DÜNYA KUPASI FİNALİ YÖNETMEK İSTİYORUZ’
MHK olarak finallerde maç yönetmeyi hedeflediklerine dikkati çeken Namoğlu, şöyle dedi: "Hedefimiz, Türk hakemliği olarak UEFA ya da Şampiyonlar Ligi’nde bir final yönetmek. 2016 senesinde de Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakeminin final maçında yer alması planlarımız arasında. 2018’de de hedef olarak Türk hakeminin Dünya Kupası finali yönetmesi amacındayız. Biz de planlı bir şekilde, kupa kupa şeklinde hedefe gitmeye çalışacağız. Bu sene sonunda bir kupanın finalinde Türk hakemi görmüş olacağız. En azından önümüzdeki yıl da elit kategoride 2 hakemimizin olmasını sağlamaya çalışacağız. Türk hakemliğini cazip hale gelen ve talep edilen bir hakem yönetimi haline getirebilmek en büyük amacımız."
‘5 VE 6’NCI HAKEMLERİN SORUMLULUĞU ARTACAK’
Antalya’daki seminerde 5 ve 6’ncı hakemlerin görev dağılımı hakkında da bir takım konuların görüşüleceğini söyleyen MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, “Belli bir takım dönemlerde hakem hatalarını gördüğümüz 5 ve 6’ncı hakem ilavesinde UEFA ve eğitimci arkadaşlarla bunu tartışmaya başladık. Cumartesi günü açıklamalarımızla ‘direktif olarak hakemlere ne verildi, ne isteniyor’ şeklinde basın mensuplarına da aktarılarak pozisyonları ve hakemlerin değerlendirmeleri takip edilmiş olacaktır. 5 ve 6’ncı hakemlerin sorumlulukları artacak. Bu konuda da toplantılarımız olacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI