Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kentteki 6 firma tarafından Güney Kore, Çin, Japonya, Dubai, Belçika, Fransa, İspanya, Almanya, Avusturya, Gürcistan, Ukrayna, Belçika, Peru gibi ülkelere su ürünleri ihracatı yapıldığını belirtti. Güven, 2014 yılında 11 milyon 998 bin, 2015 yılının ilk 6 ayında ise 5 milyon 847 bin ABD doları değerinde su ürünü ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.
Fabrikalarda işlenilen marine hamsi, temizlenmiş, bütün, dondurulmuş hamsi, deniz salyangozu eti, deniz salyangozu kapağı, deniz salyangozu kabuğu, dondurulmuş ve füme alabalık, levrek, çipura, balık unu, balık yağı gibi su ürünleri Güney Kore, Çin, Japonya, Dubai, Belçika, Fransa, İspanya, Almanya, Avusturya, Gürcistan, Ukrayna, Belçika, Peru ülkelerine gönderiliyor. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 2014 yılında Samsun’dan 11 milyon 998 bin ABD doları değerinde su ürünü ihracatı yapıldığını belirterek, “Samsun su ürünleri rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde en çok ihracatı yapan ilk 3 ilden birisi konumunda. Avrupa, Uzakdoğu, Latin Amerika’daki birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Her geçen yıl bu sektör kentimizde gelişme gösteriyor. Kentimizde 700 adet ruhsatlı avlanma teknesi bulunuyor. Bunlardan 150'si boyu 12 metreden büyük tekneler. Avcılık ve fabrikalarda işleme sürecini kattığımızda yaklaşık 5 bin kişi bu sektörde istihdam ediliyor” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından il müdürlüklerince yürütülen kırsal kalkınma alt yapı yatırımlarını destekleme ile ilgili projesi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından bu sektörün canlanması ve yürütülen projelerle ilgili desteklemelerin devam ettiğini belirten Güven, "Yapılan desteklemeler yatırımcılara yeni bir ufuk ve katkı sağlayacaktır. İlimizdeki artık sadece ve avcılık ve buradan gelip geçen karaya kış ve pazarlama noktası gibi değil, Samsun bir ihracat noktası olarak önümüzdeki dönemlerde adından bahsedilir durumda olacaktır. Özellikle bizim bundan önceki süreçte sadece avlanma fazlası olan tüketemediğimiz balıklardan elde edilen balık unu ve yağı ile ilgili pazarlama kalemleri gündemdeyken şu anda balığın her türlü su ürünün ihracatı yapılabiliyor. İnşallah bundan sonraki süreçte bu sektör kendi içerisindeki piyasadan istenilen yenilikleri sağlayacak buna göre de ihracat kalemleri her geçen yıl artmış olacaktır" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI