MANİSA Özel Sekiz Eylül Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. M. İlker Gündüz, ülkede her 12 erkekten birinin prostat kanserine yakalandığını belirterek, 40 yaş üzerinde olanların yılda en az bir kez prostat muayenesi olması gerektiğini söyledi. Prostatın bir hastalık değil tüm erkeklerde doğuştan itibaren bulunan bir organ olduğunu belirten Gündüz, prostat büyümesi olanların iki saati geçen hareketsiz oturmalardan kaçınması gerektiğini söyledi.
Uykuyu bölen, acil işeme isteği yaratan, güçlükle idrar yaptıran ve hatta işeyememeye bile varan prostat rahatsızlıkları; erkeklerin yaşam kalitelerini düşürüyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Özel Sekiz Eylül Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. M. İlker Gündüz, çeşitli uyarılar yaptı. Prostatın halk arasında konuşulmasının ayıp karşılanmasından dolayı doktora başvuruların gecikmesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi. 40 yaşından sonra prostat riskinin başladığını dile getiren Op. Dr. Gündüz, PSA adı verilen kan tahlili ve ultrasonla kolaylıkla teşhis edilebilen prostat kanserinde erken tanının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
40 YAŞ SONRASI DİKKAT
Prostatın her erkekte doğuştan var olduğunu belirten Gündüz, "Prostatın da diğer organlarda olduğu gibi birçok hastalığı mevcut. Genç erkeklerde daha çok prostat iltihabı (prostatit), 40 yaşın üzerindeki erkeklerde ise genellikle iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve prostat kanseri görülür. Eğer ailede özellikle baba, amca gibi yakın akrabalarda prostat kanseri hikayesi var ise yüksek risk grubu olduğundan 40 yaş üzerinde prostatlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Tüm prostat hastalıkları için en önemli korunma yöntemi olan erken teşhis için düzenli olarak prostat kontrolleri yaptırılmalı. Bunun yanı sıra daha az kırmızı et ve yağ tüketimi, daha fazla sebze ve meyve ağırlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Soyalı yiyeceklerin yanı sıra pişmiş domates, karpuz ve pembe greyfurt bolca tüketilmeli. Çünkü protein ağırlıklı beslenme, çevresel faktörler, gen mutasyonları ve daha pek çok nedenden dolayı prostat kanseri yaşının gittikçe düştü. 40 yaşından sonra prostat kanseri riski başlıyor. Bunlar iyi takip edilirse iyi huylu kanserse, tedavisi başarılı oluyor. Ayrıca prostatı olan vatandaşlarımızın iki saati geçen hareketsiz oturmalardan kaçınması gerekir" dedi.
SUYUN ÖNEMİNE VURGU
Günlük olarak 6 ya da 8 bardak su içilmesinin idrar yolu enfeksiyonlarından koruyacağını kaydeden Gündüz, "İdrarda görülen kan, önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bazı vitamin ilaçlarının kullanımı, havuç ya da turunçgillerin tüketimi idrarda renk değişimlerine yol açabilir. Ancak idrarda gözle görülen kanama durumunda, vakit geçirmeden bir uzmana başvurulmalıdır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI