BOLU (AA) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü ve Gıda Mühendisi Prof. Dr. Hayri Coşkun, "Keçi sütü A vitamini bakımından zengindir. Diğer bazı özellikleri bakımından da düşündüğünüz zaman hakikaten anne sütüne çok benzerlik gösterir. Bu açıdan da öncelikle alerjik, otistik ve sindirimi yavaş çocuklar için keçi sütü tavsiye edilir. Anne sütünden sonra hemen gelen süttür" dedi.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her türün sütünün öncelikle kendi yavrusu için olduğunu, yavruların annesinden yeteri kadar süt alınmazsa bu sefer en benzer ve yakın süte yöneldiklerini söyledi.

"Anne sütünün aslında başka sütlerle kıyas edilmesi mümkün değil" diyen Coşkun, "Anne sütünün yerine bir başka gıda maddesinin konması da mümkün değil. Bebekler annesinden doğar doğmaz belli bir yaşa kadar anne sütü almalı. Bu safhada anne sütünün yerini tutabilecek başka bir süt düşünmemek gerekir" sözlerine yer verdi.

Coşkun, zaman zaman bebeklere anne sütü temin etmekte zorlanıldığını belirterek, "Bu noktada da anne sütüne en yakın süt arayışına girmek lazım. Tam bu noktada keçi sütünün bir takım temel bileşenleri itibariyle anne sütüne çok benzediğini ifade edebiliriz" şeklinde konuştu.

Çocukların inek sütüne karşı alerjik reaksiyon gösterebildiğine dikkat çeken Coşkun, "Bu durum bazı çocuklarda olur. Bilhassa sağlıkla ilgili araştırma yapan kuruluşların birtakım istatistiksel anlamda kayıtlarında vardır. ABD’de yapılan çalışmalarda çocukların yüzde 7'sinin inek sütünde bulunan proteinlere karşı alerjik reaksiyon gösterdiği belirtilir. Bu oran ülkeden ülkeye de değişebilir ama bizim ülkemizde de benzer bir durum söz konusudur" diye kaydetti.

- "Alerji yapma olasılığı çok daha düşük"

İnek sütünün proteinlerine alerji duyan çocuklar için keçi sütü önerildiğini vurgulayan Coşkun, "Çünkü keçi sütündeki proteinlerin çocuklarda alerji yapma olasılığı çok daha düşük. Dolayısıyla keçi sütünün böyle bir özelliği var. Keçi sütü, inek sütüne kıyaslandığında anne sütüne çok daha yakın ve alerji yapma olasılığı çok daha düşük. Hatta zaman zaman yok gibi. Bu temel ve önemli bir özellik. O açıdan keçi sütü tavsiye edilir. Anne sütünün az olduğu veya olmadığı zamanlarda keçi sütüyle bebeklerin bakılması, beslenmesi tavsiye edilir" ifadelerine yer verdi.

Keçi sütünün sindirimi inek sütüne oranla daha kolay olduğunu savunan Coşkun, "Bağırsaklara ulaştığında keçi sütünün bileşenleri kolay karşılanır. Bağırsaklar artık bırakmaz. Bu da alerjik bir takım reaksiyonlar bakımından da büyük önem taşır" şeklinde aktardı.

Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazen böyle sarı renkli süt ya da sarı renkli tereyağı kaliteli gibiymiş gibi durur ama aslında beyaz renkli tereyağı ya da sütler A vitamini bakımından çok değerlidir. Keçi sütü A vitamini bakımından zengindir. Diğer bazı özellikleri bakımından da düşündüğünüz zaman hakikaten anne sütüne çok benzerlik gösterir. Bu açıdan da öncelikle alerjik, otistik ve sindirimi yavaş çocuklar için keçi sütü tavsiye edilir. Anne sütünden sonra hemen gelen süttür."