Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, 25-29 Ocak tarihlerinde ülke genelinde doğalgaz tüketimi tavan yaparak 5 günlük toplamda 1 milyar 128 milyon metreküpe ulaştı.

Türkiye, 25 ve 26 Ocak tarihlerinde 235'er milyon metreküp doğalgaz tüketti. Bu rakam tüm zamanların en yüksek günlük tüketimi olarak kayıtlara geçti. Aynı hafta içerisinde Türkiye'nin doğalgaz tüketimi 27 Ocak'ta 224, 28 Ocak'ta 214 ve 29 Ocak'ta 220 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Bu kış daha önce günlük en yüksek rakam olarak 4 Ocak'ta 221 milyon metreküp doğalgaz tüketilmişti.

YEDEK YAKITA GEÇİN TALİMATI


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da ülke genelinde eksi 20 derece sıcaklık tahminlerinin yapıldığı aynı hafta öncesinde konutlarda yüksek tüketim olma ihtimalini dikkate alarak, doğalgazdan elektrik üreten santrallere yedek yakıta geçilmesi yönünde talimat verdi. Bakanlığın planlaması üzerine, teknik açıdan uygun santraller 21 Ocak Perşembe günü ikincil yakıt olarak fuel oil veya motorinden elektrik üretmeye başladı.

Santraller sıcaklığın mevsim normallerine dönmesi sonucu belli aşamayla normal işleyişine dönmeye başladı. 2014 yılında Türkiye'de toplam doğalgaz tüketimi 48 milyar metreküp civarında gerçekleşti. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) geçen yıl için 51 milyar metreküp öngörülen toplam doğalgaz tüketimi tahmininiyse 47,8 milyar metreküpe revize etmişti.