Erol AKKIR/ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen operasyonla, Türkiye'de ilk defa 6.5 kiloluk bebeğe kadavradan böbrek nakledildi. Daha önce aynı merkezde 8 kilo ağırlığındaki bebeğe böbrek nakli yapılmıştı.
Adana'da oturan Ayten ve Mahmut Kaplan çiftinin 5 çocuğundan en küçüğü 16 aylık Miray'a, 28 günlükken bir çeşit böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan Konjenital Nefrotik Sendrom teşhisi konuldu. Kızlarının tedavisini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde sürdüren aile, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde daha önce de küçük bir bebeğe böbrek nakli gerçekleştirildiğini öğrenince, Antalya'ya gelmeye karar verdi.
3 ay önce AÜ Hastanesi'nde Miray'dan alınan örneklerin tetkikleri için çalışmalara başlandı. Anne ve baba ise Kurban Bayramı sonrasında tetkiklerinin yapılması için başvurdu. Bu sırada Samsun'da trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 5 yaşındaki bebeğin ailesi tarafından bağışlanan böbreklerinden biri, 10 Eylül günü AÜ Organ Nakli Merkezi cerrahi ekibi tarafından 6.5 kiloluk Miray bebeğe nakledildi.
BAŞARILI GEÇTİ
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Aydınlı, böbrek naklinin başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Bağış yapan aileye seslenmek gerekiyor. Bu insanlar onurlu ve Türkiye'ye örnek olacak bir davranış sergiledi. Bir çocuğu vefat etmişken başka çocukları yaşatabilmek adına bağış yapabilmek herhalde bu dünyadaki en onurlu davranışlardan biri olsa gerek" diye konuştu.
BU HASTALAR 20 YIL ÖNCE YAŞATILAMIYORDU
Konjenital Nefrotik Sendrom hastalarının 20 yıl öncesine kadar yaşatılamadığını söyleyen AÜ Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, “Ülkemizin koşulları, anne- babaların ve hekimlerin bilinç düzeyi buna yeterli değildi. En son, Türkiye rekoru olan 6.5 kiloluk bu hastaya böbrek nakli gerçekleştirildi. Hastayı böbrek nakli yapılabilecek sürece kadar yaşatmak bu ülkenin, anne-babanın ve hekimlerin başarısı. Bu sürece getirenlerin katkısını da unutmamalıyız. Cerrahi ekibimizin, pediatri nefroloji ekibimizin becerisi, özverisi" dedi.
TIP ALANINDA GELDİĞİMİZ DÜZEY
6.5 kiloluk bir çocuğa böbrek nakli yapılabilmesinin üst düzey bir şey olduğunu aktaran Prof. Dr. Sema Akman, "Bu yoğun bakımından cerrahi ekibine kadar geniş bir kadronun başarısı, yeteneği. 16 aylık bir çocuğun 10 kilo olması lazım. Ancak hastalığı nedeniyle ancak 6.5 kiloya gelebilmiş. Bu 5 yaşındaki çocuğun böbreği olmasaydı, 6.5 kiloluk çocuğa yetişkin bir bireyin böbreğini takmak neredeyse imkânsızdı. Küçük böbreğin nakli neticesinde nakil olan bebek daha az sorun yaşayacak. Bebek normal yaşamına döndü. Hastamız yoğun bakımda yatarken bu açıklamayı yapmak istemedik. Normal yaşama dönsün ondan sonra haber verelim istedik. Biraz nazar da olabilir diye düşündük" diye konuştu.
Anne Ayten Kaplan ise Miray'a hastalık teşhisi konulduğunda henüz 28 günlük olduğunu belirterek, "8 ay böbrekler idare etti. Daha sonra diyalize girmeye başladı. 6 ay diyalize girdi. 3 ay önce de AÜ Hastanesi'ne geldik. Kadavradan organ nakli sırasına yazıldık. Çok şükür böbrek bulundu. Miray diyalizden kurtuldu" diye konuştu.
Adana'da pazarcılık yapan baba Mahmut Kaplan ise, “AÜ Hastanesi'nden Allah razı olsun. Böbrek çabuk bulundu. Çok mutluyuz. Bugün yeniden odasına girdiğimde Miray'ın diyaliz çantasını gördüm. Çok duygulandım, etkilendim. Miray şu anda çok iyi. Herkesi organ bağışına davet ediyorum. Sonuçta bir can kurtarıyorsunuz. Miray kurtuldu, Miray gibiler yaşasın" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI