Aylık yayımlanan Fransız dergisi Lyon Capital, Türk sivil toplum kuruluşları hakkında skandal bir araştırma dosyasına imza attı. Kapağında “Erdoğan Lyon’da ağını nasıl örüyor” yazısı yer alan dergi, Türk sivil toplum kuruluşlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bağlantısı olduğunu yazdı. Erdoğan’ın fotoğrafının altında bulunan bir grafikte MÜSİAD, DİTİB ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) direkt bağı olduğu ve bölgedeki derneklerden Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi (COJEP) ve Türklerin inisiyatifi ile kurulan Eşitlik ve Adalet Partisinin (PEJ) dolaylı yoldan Erdoğan ile bağlantısı olduğu öne sürüldü. Adı geçen derneklerin sorumlularının da isminin yayımlandığı dergide skandal sözler yer aldı. Dosyada Türk STK’larının yanı sıra bölgede yaşayan Türkler, referandum oylamasının Lyon sonuçları ve Erdoğan karşıtları hakkında çarpıcı yorumlar yer aldı.

Dergide Fransız İçişleri Bakanlığının yüksek mevkisinde bulunmuş eski bir memur olan Bernard Godard'ın yorumlarına yer verildi. Gazeteci Guillaume Lamy ve Bernard Godard'ın çarpıcı yorumlarından birkaçı şöyle:

“Muz cumhuriyeti”

Türkiye anayasa referandum oylamasına ilişkin “Lyon’da yüzde 86,1 evet çıktı, muz cumhuriyetine yakışır” yorumu yapılırken, referandumda en yüksek evet oranının Lyon'dan çıktığı paylaşıldı.

0

“Konsolosluk Erdoğan karşıtlarını mimliyor”

Türkiye Konsolosluğu hakkında çirkin iftirada bulunulan yazıda, Erdoğan karşıtı vatandaşların işlem yaptıramadığı öne sürüldü. İsmi belirtilmeyen 40 yaşlarındaki Erdoğan karşıtı bir Türk vatandaşının konsolosluğa işlem için gittiği, pasaportunu verdiğinde kimlik kontrolü sırasında bilgisayarın “öttüğü”, memurun başka bir büroya gidip iki kişi ile görüşüp “Sizin için işlem yapamayacağım” deyip vatandaşı reddettiği iddia edildi.

"Fransa'da Erdoğan karşıtları baskı görüyor"

Fransa'daki Erdoğan karşıtlarının ölüm tehdidi aldığını yazan dergide, bölgedeki Türklerin karşıt görüşlü olanlara baskı yaptığı iddia edildi.

“DİTİB ispiyonluyor”

Almanya’da DİTİB imamları hakkında yapılan soruşturma aktarılarak, buradaki görevlilerin FETÖ isimlerini listelediği öne sürüldü. Bölgedeki “güçlü bir iş adamı” dedikleri ve isim vermedikleri birinin sözlerine dayanılarak DİTİB’in böyle bir listeleme yaptığını öne süren dergi, görevlileri ispiyonculukla suçladı.

“Eğitimsiz gurbetçiler Milli Görüşçü”

Bölgeye yerleşen Türklerin profilini çizen dergi, İç Anadolu’dan gelen Türklerin eğitimsiz olduğunu, “Milli Görüşçü” olduklarını ve AK Parti’nin de Milli Görüş tabanından geldiğini belirtti.

“Erdoğan Avrupa’daki bölgelere Türk milletvekilleri atadı”

Türk milletvekillerinin gerçekleştirdiği Avrupalı Türkler ile buluşmaları yazan dergide, Lyon sorumlusunun İstanbul Milletvekili Metin Külünk olduğu yazıldı. Türk milletvekillerinin yurt dışında yaşayan Türkler ile iletişimini tehlikeli bulan Godard, yorumlarında Erdoğan’ın siyasi ve dini etkileri olduğunu, hedeflerinin bu bölgedeki vatandaşları etkisi altına almak olduğunu öne sürdü.

“Erdoğan ve UETD görüşüyor”

Brüksel'de NATO görüşmelerinde UETD Lyon teşkilatının bulunduğu ve Cumhurbaşkanı ile görüştüğü ileri sürülen yazıda, Erdoğan’ın 2014’te Lyon UETD teşkilatı ile beraber yaptığı 15-20 bin kişinin katıldığı gösterdiği coşkulu buluşmayı hatırlattı ve UETD ile AK Parti bağının altını çizdi.

“PEJ ve AK Parti bağı”

Milletvekili seçimlerinde adaylarını sunacak PEJ’in COJEP’e bağlı olduğu, COJEP’in de Milli Görüş’e bağlı olduğunun yazıldığı dosyada, PEJ’in AK Parti tarafından kurdurulduğu ima edildi. Dosyada Erdoğan’ın Fransa’daki “siyasi ve dini” organlarının “Tehlikeli” olduğu ve bunun farkına varmayan tek ülkenin Fransa olduğu yazılırken, “Türk gençlerinde ne suç ne de terörizm sorunu var. Türkler bir problem yaratmadığı için fark edilmiyor” denilerek örnek gösterilecek Fransa’daki Türk diasporası üzerine aksine “görünmez olduğu için tehlikeli” denildi.

Godard, “5 yıldır uyarı alarmını çalıyorum” diyerek bu bağlantıların tehlikeli olduğunu ve Fransa’nın dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.