ANTALYA'da 18 yaşındaki Simge Elif Poyraz, her 1000 doğumdan birinde görülen Spina Bifida hastalığıyla dünyaya geldi. 12 yaşında sol ayağında oluşan kısmi felçten dolayı yürümekte zorlanan Simge Elif'in fizik tedavisi, babasının işinden olması nedeniyle bu ay sonu bitecek.
Kepez İlçesi'nde gecekonduda oturan Poyraz ailesinin 3 çocuğundan en küçüğü Simge Elif Poyraz, 12 yaşında sol bacağındaki ağrı nedeniyle gittiği hastanede yapılan bir dizi test sonunda kısmi felç olduğunu öğrendi. Anne karnındayken omuriliği gelişmediği için tıpta 'Spina Bifida' olarak adlandırılan hastalığa yakalanan Simge Elif Poyraz'ın ayağında zamanla yaralar çıkmaya başladı. Poyraz, 3 yıl boyunca bu yaraların iyileşmesi için mücadele verdi. Metin Çiviler Lisesi'ndeki asansörün sürekli arızalı olması nedeniyle üçüncü kattaki sınıfına gidemediği için okulu bırakmak zorunda kalan Simge Elif Poyraz, bir yandan da fizik tedaviye devam etti.
'BİRİLERİNE MUHTAÇ OLMAKTAN KORKUYORUM'
Babası Yaşar Poyraz'ın 2 ay önce çalıştığı kahvehaneden ayrılmasının ardından 120 günlük SSK güvencesinin bu ayın sonunda biteceğini anlatan Simge Elif Poyraz, geçen 2 ay boyunca gittiği fizik tedavisinin de bu ay sonu sonlandırılacağını belirtti. Doktorların 20-25 yaşına geldiği zaman rahatsızlığın diğer bacağına da vurabileceğini ve iki bacağının da tutmayacağını söylediğini belirten Poyraz, “En çok ele ayağa kalmaktan, birine muhtaç olmaktan çok korkuyorum. Ne olur yardım edin" diyerek, tedavisinin sürdürülmesini istedi.
'NE OLUR KIZIM SAKAT KALMASIN'
Anne Zeliha Poyraz ise kızının yaşadıklarını gözyaşlarıyla anlattı. Zeliha Poyraz, “Çok kötü günler yaşadım. Çocuğumun hastalığı beni çok yıprattı. 12 yaşından beri çekiyoruz ama son 3 yıldır çok daha kötü oldu. Bundan sonra ne olur ben de bilmiyorum. Allah büyüktür diyorum. Yardımsever vatandaşlardan yardım bekliyorum. Ankara'da bir doktor var dediler ama bir umut diyorum. Param olmadığı için de bir şey yapamıyorum. Elimden hiçbir şey gelmiyor. Kızımın sakat kalmasını istemiyorum. Ne olur yardım edin" diyerek çaresizliğini anlattı. Zeliha Poyraz, eşinin üzerine kayıtlı bir motosiklet olduğu için yeşil kart da alamadıklarını söyledi.
DR KÖSE: TEDAVİ OLURSA TOPLUMA KAZANDIRILABİLİR
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Servisi Klinik Eğitim Görevlisi Doç.Dr. Özkan Köse, Spina Bifida'nın omurilikte oluşan doğumsal bir hastalık olduğunu söyledi. Doç.Dr. Köse, hastalığı şöyle anlattı:
“Omurgadaki kemiksel bir açıklıktan sinir dokusu bir kese içine dolar ve asıl gitmesi gereken hedef organlara ulaşamaz. Başka bir deyişle omurilik ve sinir sistemi görevini yerine getiremez. Her 1000 canlı doğumdan birinde görülür. Gebelikte eksik alınan folik asit, bu hastalığın oluşumundaki risk faktörlerinden birisidir. Bu hastalarda omurgada eğrilikler (skolyoz) gelişir, ayak şekilleri bozulur. Mesane ve bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelir. Kaslarda felç ortaya çıkar. Her hasta omurgada etkilenen seviyeye bağlı olarak farklı şekillerde bulgu verebilir. Tam şifa sağlanabilen bir hastalık değildir. Ancak multidisipliner (Birçok uzmanlık dalının koordinasyonu) yaklaşımla bu hastalar sağlıklı ve uzun yaşayabilir. Meslek sahibi olabilir ve topluma kazandırılabilir."
Sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı videolarla da hayat dolu bir kişiliğe sahip olduğunu gösteren Simge Elif Poyraz, sesinin güzelliği ve sempatik hareketleriyle dikkat çekiyor. Poyraz, yaşama sevincini her fırsatta dile getirirken katıldığı 'O Ses Türkiye' yarışmasının elemelerini geçemediğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI