Nilüfer Belediyesi, tarihi Misi Mahallesi’nde Bursa’nın ilk fotoğraf müzesini hayata geçirdi.

Bursa’nın ilk ve tek fotoğraf müzesi olma özelliğine sahip olan Mysia Fotoğraf Müzesi Misi Mahallesi’nde açıldı. Mysia Fotoğraf Müzesi’nin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye Fotoğraf Federasyonu Başkanı Beyhan Özdemir, Türkiye’nin dört bir yanından fotoğraf sanatçıları ve çok sayıda fotoğraf tutkunu katıldı. Mysia Yolları’nın başladığı yerde, Bursa’nın ilk fotoğraf müzesinin kapılarını açmasının anlamlı bulduğunu belirten Mustafa Bozbey, “Mysia Fotoğraf Müzesi’nde güncel sergi salonları aracılığıyla fotoğraf tarihi hem görsel, hem de dijital şekilde ifade ediliyor. Müzemizde, kütüphane ve arşiv odası, işitsel ve görsel anlatımlar ve bir kış bahçesi yer alıyor. Müzemiz, çatısı altında bulunan karanlık oda, atölye çalışmaları için de imkan sunuyor. Mysia Fotoğraf Müzesi’nin, yalnızca fotoğraf sanatına ilgi duyanların değil, deklanşöre basıldığında kaydedilen tüm anlara tanıklık etmek isteyen herkesin uğrak yeri olacağına inanıyorum” dedi.

Nilüfer’in müzeler şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin altını çizen Bozbey, “Kültür ve sanat kenti Nilüfer’de hafızamızı tazeleyecek belgelikler ve gerek toplumsal, gerek kültürel mirasımızın çıktıları, şimdi müzelerimizle geleceğe taşınıyor. Nilüferliler olarak, müzeler şehri olma yolunda, ikinci adımı Fotoğraf Müzesi’yle atıyoruz. Bursa’nın ilk Fotoğraf Müzesi’ne ev sahipliği yapan Gümüştepe Mahallesi, yani eski adıyla Misi, bugüne dek birbirinden göz alıcı karelerde yer aldı. Türkiye’de kendine has bir müzecilik anlayışıyla kurulmuş olan Mysia Fotoğraf Müzesi, yoğun bir emek sonucu oluştu. Günümüzde fotoğraf artık bir tüketim malzemesi haline geldi. Hepimiz, her gün fotoğraflarla iç içeyiz. Bazen yüzlerce kareyi, anılarımız için kaydediyoruz, sosyal ağlarda paylaşıyoruz. İşte, bu müzeyle işin sanat yanının farkına varılabilmesi, fotoğraftaki emeğe tanık olmak, objektiflerimizde farklı bakış açıları oluşturabilmek dileğimizdir” ifadelerini kullandı.

Açılışta konuşan Türkiye Fotoğraf Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Özdemir de, müzeleri kültürel mirasın depolandığı en önemli alanlardan biri olduğunu vurguladı. Fotoğrafların da artık müzelik hale geldiğinin altını çizen Özdemir, “Fotoğraflar gelişim süreçlerini tamamladı. Kendisini bir sanat olarak kabul ettirdi. Günümüzde milyarlarca insanın odak noktasında olan bir hale geldi. Böyle bir sanatın geçmişten bugüne tüm ekipmanların görüntülerini kayıtlarını bir mekân içerisinde saklamak, onları gelecek kuşaklara aktarmak ve hak ettiği değeri vermek üzere böyle bir müze fikrini benimseyen Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Mysia Fotoğraf Müzesi Danışma Kurulu Üyesi Engin Özendes de müze hakkında bilgi verdi. Müzenin kurulmasında önemli çabalar sarf eden Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç da, kültürel ve tarihsel değerleri olan fotoğraf makinelerini, fotoğrafları, fotoğrafa dair tüm nesneleri yalnızca Bursa ve Türkiye’den değil, Almanya, İsviçre, İspanya, Kanada, Amerika gibi çok sayıda ülkeden araştırıp müzede meraklılarına sunduklarını belirtti.

Törende, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mysia Fotoğraf Müzesi’nin açılışı için özel olarak hazırlanan “İçeride Dışarıda” ve “Yitirdiklerimiz “ isimli sergilerde katkıları olan sanatçılara ve yakınlarına teşekkür etti. Daha sonra protokol ve fotoğraf sanatçılar Mysia Fotoğraf Müzesi’nin açılış kurdelesi hep birlikte kesti. Başkan Bozbey, sanatçılarla birlikte müzeyi gezerek bilgi aldı.

Mysia Fotoğraf Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00 ile 18.30 arasında fotoğraf meraklılarının ziyaretine açık olacak.