Türkiye’ye Deaflympics tarihinde en fazla madalya getiren sporcu olan İlhan Çıtak, Samsun’da kazandığı iki altınla, toplamda yedi altın ve bir bronza ulaştı.

40 yaşındaki İlhan’ın başarısının sırrını antrenörü Rüstem Koyuncu anlattı. 1977 doğumlu İlhan Çıtak, 10 yaşında güreşe başladı. 15 yaşında geçirdiği ateşli hastalıkların ardından ağır işitme kaybı yaşayan İlhan, duyanlarla güreştikten sonra 17 yıldır da işitme engelliler arenasında mücadele ediyor.

Samsun’da beşinci Deaflympics tecrübesini yaşayan ve oyunlar tarihinde kazandığı altın madalya sayısını yediye yükselten İlhan’ı, genç milli takıma girdiği 1997 yılından bu yana onunla çalışan Antrenörü Rüstem Koyuncu anlattı.

İlhan’ın çok profesyonel ve çalışmayı çok seven bir sporcu olduğunu söyleyen Milli Takım Teknik Direktörü Koyuncu, “İlhan ne zaman yatması, ne zaman kalkması, ne zaman dinlenmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Maçlara da inanılmaz derecede konsantre olan bir güreşçi” dedi.

Koyuncu: "İlhan gerçekten bir efsane"

Antrenörlük kariyeri boyunca birçok şampiyon güreşçiyle çalıştığını ve büyük başarılar elde eden isimlerin zaman zaman zorluklar çıkartabildiğini belirten Koyuncu, “Ama İlhan böyle biri değil. Yaş olarak ona yakın birçok antrenörü var ve hepsine güveniyor, söylediklerini dinliyor. İlhan gerçekten bir efsane. Ben onu her zaman gençlere örnek gösteriyorum. 1997’de duyanlarla birlikte genç milli takımdaydı İlhan. Ben de o zaman o takımın antrenörlerinden biriydim. Yani 20 yıldır onu tanıyor, onunla çalışıyorum. Ondan ne istesem çok daha fazlasını yapıyor. Ancak ve ancak çok yorgun olduğunda izin istiyor. Samsun’daki oyunlardan önce düzenlediğimiz altı kampta sadece bir ya da iki kez izin istemiştir o kadar” ifadelerini kullandı.

Hem serbest hem de grekoromen güreşte mücadele eden İlhan Çıtak, serbest güreşte Roma 2001’de gümüş, Taipei 2009’da ve Samsun 2017’de altın kazandı. İlhan grekoromen güreşte ise Roma 2001, Melbourne 2005, Taipei 2009, Sofya 2013 ve Samsun 2017’de altın alarak, katıldığı her Deaflympics’te kürsünün en üst basamağına çıkmış oldu.