TEMA Vakfı Bingöl Şubesi ile Bingöl Fotoğrafçılar ve Sinema Amatörleri Derneği, kar yağışıyla birlikte yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarını besledi. Kedi ve köpeklerin ekmek ve süt ile beslendiği etkinlikte, kuşlar içinde doğaya yem bırakıldı.
Bingöl’de etkili olan kar yağışı, insanların yanı sıra sokak hayvanlarını da olumsuz yönde etkiledi. TEMA Vakfı Bingöl Şube Başkanı Cuma Karaarslan, Bingöl Fotoğrafçılar ve Sinema Amatörleri Derneği Başkanı Kenen Nihat Elçi ve iki kuruluşun üyeleri, hava sıcaklıklarının eksi 17’lere kadar indiği kentte yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarına yönelik etkinlik düzenledi.
DOĞAYA EKMEK VE YEM BIRAKTILAR
Etkinlikte, merkez Merzafaki Mezarlığı, Yenimahalle çamlığı, Mirzan Mahallesi Mezarlığı, Düzağaç Şehir Mezarlığı bölgelerini gezen üyeler, sokak hayvanları için ekmek ve süt, kuşlar için de doğaya yem bıraktı. Sokak hayvanlarının ve uçan canlıların kış koşullarında yiyecek bulmakta zorlandığını belirten TEMA Vakfı Bingöl Şube Başkanı Cuma Karaarslan, hayvanların aç kalmaması için başlattıkları çalışmaya, vatandaşlardan da destek beklediklerini söyledi. Karaarslan, “Bu çalışma bir başlangıçtı. Birkaç noktada yaptığımız tespitlerde özellikle sokak hayvanlarının kış koşullarında muzdarip oldukları durumları yerinde gördük. Yapılması gereken şey vatandaşların kapılarının önüne, yemek, aişe bırakmasıdır. Bu bilincin yayılması lazım. İnsanlarımız ne yazık ki verim alamadıkları hayvanları beslemeyi alışkanlık etmemişler. Daha çok inek besleyip, koyun besleyip süt elde etmeyi öğrendiler ama ekolojinin dengesini koruyan hayvanların beslenmesi ne yazık ki akıllara gelmemiş. Bu vesileyle TEMA Vakfı ve Bingöl Fotoğrafçılar ve Sinema Amatörleri Derneği ile bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında insanlarda bir duyarlılık oluşturmak ve aynı zamanda üyelerimize bir alışkanlık kazandırıp yaşam boyu eylem haline getirmek amacındayız. Bunu törenle ayda yılda bir değil, her gün yapılabilir bir hale getirmek lazım. Çünkü yemek ihtiyacı ayda yılda bir olan bir şey değildir. O hayvanların soğukta 24 saat dayanamadıklarını hepimiz biliyoruz” dedi.
İnsanlardan destek beklediklerini ifade eden Karaarslan, “Gezdiğimiz yerlerde sokak hayvanlarının soğuk kış koşullarında yol boylarında çaresiz kaldıklarını gördük. Bizim ekmekle, sütle, buğdayla başlattığımız bu beslemeye, inşallah insanların kendi yediklerinden katkı sunmalarıyla devam eder. Unutulmamalıdır ki onların da yaşam hakkı bizimki kadar kutsal ve değerlidir. Birlikte varız. Yani onlarda suyun, toprağın, ekolojik dengenin bir parçası, hatta tamamlayanıdırlar. Biz de o tamamlanan kısımda zincirin bir halkasıyız. Birlikte var olmazsak, birimiz yok olursa hepimiz yok oluruz. Ekmeğini alan sokağa çıksın. Eve giderken aldığımız 5 ekmekten yarısını sokağa bırakalım” diye konuştu.
TEMA vakfı ile birlikte bu çalışmayı başlattıklarını belirten Bingöl Fotoğrafçılar ve Sinema Amatörleri Derneği Başkanı Kenen Nihat Elçi ise, “Dernekler, memleketin ortak sorunlarına; var oldukları müddetçe, insan oldukları müddetçe kendilerini katmakla mükelleftirler. Bu sorumlulukla sokak hayvanlarına sahip çıkma babında gerek sokak köpekleri olsun, gerek kediler olsun, gerekse uçan canlılar olsun, bunların iaşelerini karşılamak için doğaya bir şeyler bırakmaya çalıştık. Doğada gördüğümüzden daha fazla canlı olduğunu fark ettik. Bizler doğada ne kadar yaşama hakkına sahipsek, diğer canlıların da en az bizim kadar bu doğada yaşama hakkına sahiptirler. Bunları ötelememeliyiz. Bunlar da bizimle birlikte yaşamak zorundalar. Bu minvalde çalışmalarımızı devam ettirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.