Fatih TURAN/TRABZON, () - TÜRK Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Trabzon'daki Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) öğrencilerle söyleşide bulundu. İstanbul 3'üncü havaalanı projesinin önemine vurgu yapan Kotil, "İstanbul 2035 yılında 256 milyon yolcu kapasitesiyle dünyada ilk sıraya alan kent olacak" dedi.
THY Genel Müdürü Temel Kotil, KTÜ Öğrenci Konseyi’nce organize edilen 'Temel Kotil başarı hikâyesini anlatıyor' adlı söyleşide öğrencilerle buluştu. Osman Turan Kültür Merkezi'nde yapılan ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in de katıldığı söyleşide öğrencilere gelişmeleri anlatan Kotil, THY’nin son zamanlarda yakaladığı başarıları aktardı. THY’nin dünyanın en iyi 5’inci hava yolu olduğunu kaydeden Genel Müdür Kotil, kurumun 2015 hedefinin ise 63 milyon yolcu kapasitesine ulaşmak olduğunu söyledi.
İSTANBUL YOLCU KAPASİTESİYLE DÜNYADA İLK SIRAYI ALACAK
İstanbul’da yapımı süren 3’üncü havalimanı projesinin Türkiye’yi uçuracağını dile getiren THY Genel Müdürü Kotil şöyle konuştu:
"İstanbul’daki yeni havaalanı süper bir proje. Öyle sanıyorum ki bu hava alanı kitaplara konu olacak. Atatürk havaalanı, bu yıl itibariyle Avrupa’da ikinci büyük hava limanı oldu. Bir zamanla diplerdeydik, şimdi ise yükseklerdeyiz. İstanbul 2025 yılında 121 milyon yolcu kapasitesiyle 3’üncü olacak, 2035 yılında ise bu rakam 256 milyona ulaşacak. İstanbul da bu yolcu kapasitesiyle dünyada ilk sırayı alan kent olacak."
Yeni havaalanı ile ilgili değerlendirme yapan ve devletin her yıl bir milyar dolar kira alacağını anlatan Temel Kotil, "Havalimanı açıldığı ilk yıl her dairesi kiraya veriliyor. 90 milyon kapasite, 90 milyon yolcu. Zarar yok. Doluluk olduğu için geçiş dönemi yok. Bu proje Türkiye'yi uçuracak" dedi. Kotil, 2020 yılı sonunda Türk Hava Yolları filosunda kargo uçakları dâhil, toplam uçak sayısının da 421’i bulacağını sözlerine ekledi.
Söyleşinin ardından KTÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Hüseyin Yavuz, Temel Kotil'e bir plaket sundu.

FOTOĞRAFLI