Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, maden ocağında yaşananın bir kaza olduğunu ve kendilerinde ihmal olmadığını ileri sürdü. Kömür üretim maliyetinin ileri teknoloji sayesinde aşağılara çekildiğini ve yüksek kar marjları ile çalışmadıklarını ifade eden Gürkan, maden ocağının son derece yüksek güvenlikli olduğunu savundu. Madende yaşam odası olmadığı iddiaları ise cevapsız kaldı. Bir yaşam odasının kapatıldığı ve yenisinin yapım çalışmalarına başlandığı bilgisi verildi.

    Alp Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Personel Müdürü Celalettin Gökaşan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Yaşadığı üzüntüyü dile getiren Gürkan, şunları söyledi: "Ciğerimiz yanıyor. 3 gündür hepimiz uykusuz güçlükle konuşabiliyoruz. Elim bir kaza sonucu canımızı, ciğerimizi, çalışanlarımızı kaybettik. Yaralılarımız var. Başta çalışanlarımızın aileleri olmak üzeri tüm milletimizin başı sağolsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

    76 yaşında bir jeoloji mühendisi olduğunu dile getiren Gürkan, şöyle konuştu: "49 senedir bu mesleğimin içinde jeolog olarak başlayıp maden işletmeciliğiyle devam ettim. 1984'ten itibaren Soma bölgesindeki küçük bir kömür maden işletmesini alarak hayatıma maden işletmeciliğiyle devam etme kararı aldım. 84'ten yılından bugüne kadar geçen yaklaşık 30 sene zarfında 150-200 kişinin çalıştığı küçük bir işletmeden 6 bin kişi civarında çalışan büyük bir işletmeler grubuna dönüştük. Madencilik hayatım boyunca öncelikle önem verdiğim tek şey elde etmiş olduğum gelirlerin tümünü işletme yapmış olduğum madenlerin geliştirilmesinde, çalışan arkadaşlarımın hayat standartlarının yükselmesinde ve bu işletmelerde her türlü kazanın, her türlü benzer olayların en askeriye indirilecek düzeyde ileri teknolojinin uygulanması için harcadım."

    "GELEN HABERE İNANAMADIM, OLMASI İMKANSIZ BİR ŞEY SÖYLÜYORLARDI"

    Hayatının en büyük elemini yaşadığının altını çizen Gürkan, şöyle devam etti: "Yetiştirmiş olduğum ve beraberimde çalışan değerli genç arkadaşlarımın sahip olduğu bilgi ve beceriyi görerek 2014 senesinden itibaren aktif madencilikten çekilerek kısmen emekli olmayı düşünüyordum. Arkadaşlarım şuan elim kazanın olduğu madenle birlikte yapılmakta olan diğer maden yatırımlarını son derece ehil bir şekilde götürüyorlardı. Buna rağmen salı günü saat 15.00 civarında işletmeden gelen bir habere inanamadım. Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Nasıl olduğunu da anlamamıştım. Trafo patlaması deniliyordu. Başka şeyler deniliyordu. 40 senelik hatta 49 senelik bütün hayatını maden işletmelerinde geçirmiş bir fiil yerin altında çalışan arkadaşlarımla beraber çalışmış, onların çoğunu oğlum gibi, kardeşim gibi görmüş bir insan olarak böyle bir trafonun patlayabilmesinin imkansızlığını düşünüyordum. Acilen buraya geldim. 3 gündür içeride kalan bu arkadaşlarımın yoğun ızdırabını yaşayarak ve sağlığımı da bir tarafa bırakarak bu arkadaşlarımın kurtarılabilecek olanlarının kurtarılmasına ve diğerlerinin de en azından çıkartılmasına, yapılması gereken her türlü şeyi arkadaşlarımla koordine etmeye çalıştım. Canım yanıyor, içim yanıyor."

    "ÇOCUKLARIN EV VE TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAĞIZ"

    Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gürkan, vicdanen çok kötü durumda olduğunu belirtti. Ailelerin kanuni haklarının dışında yardımda bulunacaklarını vurgulayan Gürkan, "Kanuni haklarını dışında bu arkadaşların kendilerine kalmış olanlarına çocuklarına uzun yıllarca sürekli olarak her türlü ihtiyaçlarını ev, tatil ihtiyaçlarını karşılamak üzere talimat verdim." dedi.

    Madeni kapatıp kapatmayacakları yönündeki soruyu Gürkan, "Kömür işletmesinin sahibi ben değilim. İşletiyorum. Eksikleri giderilerek devam edebilir." şeklinde cevap verdi.

    "İHMALİ OLAN CEZALANDIRILSIN"

    İşletme müdürlerinin ifade ettiği gibi 'ihmal yok' sözünü kaale almadığını belirten Gürkan, "Gördüğüm kadarı ile bu bir kaza. Müdürlerim ihmal yok diyor, ben kale almıyorum. Çalışma bakanlığı müfettişleri gelin inceleyecek, ondan sonra ortaya çıkacak. Bir eksiklik hata varsa, bunu yapan arkadaşı cezalandırılması gerekir."

    Başbakan Tayyip Erdoğan ile ilk kez madene geldiğinde karşılaştığını ve el sıkıştığını belirten Gürkan, kendisinin üzüntülerini ilettiğini ve herhangi bir tepkisinin olmadığını ifade etti. Gürkan, ayrıca, 76 yaşında olduğu için en son madene 2 sene önce inmiş olabileceğini sözlerine ekledi.

    DOĞRU: TRAFO PATLAMADI, SAĞLAM

    Genel Müdür Ramazan Doğru ise kazanın trafo patlamasından çıkmadığını ileri sürdü. Doğru, şunları kaydetti: "Biz yorum yapıyoruz. Kazanın oluş şekline bilirkişiler karar verecek. Yangının olduğu yer 2.200 m civarında. Bizim görüşümüz şu: Olay 4. bant diye tabir ettiğimiz yerde, kömür içinde bir kızışma meydana geldi. Hava akımıyla ani şekilde büyüdü. Olayın trafoyla alakası yok. Trafolarımız şu anda sağlam. İlk anda, 'Göz gözü görmüyor, trafo patladı' diye haber verildi. Yanlış bilgi bundan kaynaklanıyor. Trafomuz, yangının başladığı yerden çok uzakta bir yerde. (Girişle trafo arası) Yaklaşık bin 800 metre mesafede. Yangının olduğu yer yaklaşık 2 bin 200 metre civarında. Yani trafo ile hiç alakası yok. Şu anda trafolarımız sağlam.Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Cenazelerle çıkarmakla uğraşan arkadaşlarımız şu anda o noktada çalışıyor. Trafoyla ilgimiz yok bizim."

    ÜÇ AY ÖNCE YANGIN OLDUĞU İDDİASI

    Doğru, bir gazetecinin, "3 ay önce başka bir bölgede yangın çıktığı ve bu yangın söndürülmeden kapatıldığı, oradaki sıkışmadan dolayı da böyle bir patlamanın yaşandığı iddia ediliyor." sorusuna şu cevabı verdi: "Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Madencilikte sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde de yangınlarla boğuşuyoruz. Biz yangınla boğuştuğumuz zaman karbonmonoksit değerleri bir noktaya ulaştığı zaman diyoruz ki 'burada yangın var. Biz hangi baca olursa olsun -üretim bölgesi de olabilir- biz orayı o şekilde kapatıyoruz. Biz bu şekildeki yangınlarda 3 defa tam mekanize gömdük. Yani yangından başka kurtulma şansımız yok. Herhangi bir yangın çıktığı zaman barajlıyoruz. İçerisine suyla beraber kül basıyoruz. Yangınları bu şekilde söndürüyoruz."

    ÇELİK: KAZANIN SEBEBİNİ BİLMİYORUZ, HİÇBİR İHMALİMİZ YOK

    İşletme Müdürü Maden Mühendisi Akın Çelik ise olayın metan gazıyla ilgisi olmadığını belirterek "Ocakta 50'ye yakın sensör var; her noktaya temiz hava gönderiyoruz. Kazanın sebebini biz de bilmiyoruz. Biz de sizin gibi bunu araştırıyoruz. Ama önceliğimiz insanları çıkarmak."

    "KEŞKE BEN ÖLSEYDİM, GEREKİRSE İSTİFA EDERİM"

    Kazada bir ihmallerinin bulunup bulunmadığı sorusuna Çelik, "Hiçbir ihmalimiz yok." diye cevap verdi. Çelik, 'istifa etmeyi düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya ise "Çok büyük acı içerisindeyim. Onlar benim arkadaşlarım. Keşke ben ölseydim diyorum. Gerekirse istifa ederim." cevabını verdi.

    YAŞAM ODASI YOK İDDİALARI

    İçeride yaşam odası olmadığı iddialarına net cevap veremeyen Çelik, "Yangının çıktığı bölgeye yakın bir yaşam odasının orada çalışmalar bittiği için kapatıldığını, daha aşağıda bir oda yapımına başlandığı bilgisini verdi. Çelik, kapatılan yaşam odasının kapatılmaması durumunda bile bir fayda sağlamayacağını iddia etti.
    
    Gazetecilerin, kendilerine dağıtılan yaşam odalarının nerede ve kullanılır olup olmadığı yönündeki soruları ise cevapsız kaldı. Çelik, yaşam odasında beklenilmesi yerine herkesin dışarı çıkmak isteyeceğini, kendilerini de tahliye yollarına öncelik verdiklerini kaydetti.

    GÖKAŞAN: 18 İŞÇİ İÇERİDE, 15 YAŞINDA İŞÇİMİZ YOK, TAŞERON YOK

    Personel Müdürü Celalettin Gökaşan, kaza anında madende 787 işçinin bulunduğunu, 363 tanesinin çıkışını tespit ettiklerini ve listelediklerini kaydetti. Bunların dışında 122 yaralının yakın hastanelere sevk edildiğini belirten Gökaşan, "Şuan 284 arkadaşımız vefat etti. 18 kişi şuanda muhtemelen içeride. Yaralı 141 rakamı söyleniyor ama orada kurtarma ekiplerinden yaralılar da var. Madende kesinlikle 15 yaşında çalışanımız yok. Kemal Yıldız, diye bir işçimizin olmadığını tespit ettim. Bütün yıldız soyadını tahkik ettim. Çıkan arkadaşımız Cemal Yıldız, 19 yaşındadır. Bunun müfettişlerden de takdim ettim. Sigortalıydı. Cemal Yıldız'ın işe giriş bildirgesidir. 18 yaşını dolduran herkes çalışabilir. Bunlar her türlü eğitim veriliyor. Çalışarak tecrübe kazanıyorlar. Bir tane yabancı uyruklu, bir tane 18 yaşın altında, bir tane taşeron uygulaması kesinlikle yoktur. İşçilerin tamamı Soma Kömürleri işçileridir. Biz de ekip başlarına taşeron diyorlarsa bilemiyorum."