Niğde’de “Dünya Engelliler Haftası” çeşitli etkinliklerle kutlandı.
İşitme Engelli öğrencilerin çaldığı melodika ile görme engelli öğrencilerin seslendirdiği İngilizce şarkı büyük beğeni topladı.
Hüdavend Hatun İşitme Engellileri Okulu tarafından organize edilen programda engelli öğrenciler ve aileleri İmam Hatip Meydanından Kent Meydanına kadar kortej eşliğinde yürüdü.
Kent Meydanında İşitme Engelli Öğrencilerin işaret diliyle İstiklal Marşı okumasıyla başlayan kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu.
Hüdavend Hatun İşitme Engellileri Okulu Müdürü Adnan Gümüş yaptığı konuşmada: “Dünya nüfusunun yaklaşık 500 milyonu engellidir. Bu yüzden engeliler haftası yalnız ülkemizde değil birleşmiş milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda çeşitli etkinliklerle anılır. Türkiye nüfusunun yüzde 13’ü yani, 8 buçuk milyon kişinin engelli olduğu gerçeği düşünüldüğüne engeliler Haftası’nın ne denli önemli bir hafta olduğu anlaşılabilir. Ancak günlük hayatımızı şöyle bir gözden geçirdiğimizde sekiz milyondan fazla engelli insanımızın hayatı içinde yer almadığını üzülerek görürüz. Engeliler, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, tanıdan iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar bütüncül bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir sorun olarak algılanmaktadır. Engelli bir insana acımak , onu aciz görmek hem ona hem de tüm insanlığa karşı yapılmış büyük bir saygısızlık olacaktır. Öncelikle her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğu unutulmamalıdır. İnsan doğuştan bazı engellerle dünyaya gelebileceği gibi kaza, hastalık gibi sebeplerden dolayı da engelli olabilir. Ancak burada önemli olan, engelin nasıl ya da ne boyutta ortaya çıktığı değildir. Önemli olan, sağlıklı insanların zihinlerindeki engelleri ortadan kaldırıp onların engellilerle birlikte dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirme çabasına girebilmesini sağlamaktadır. Engellilerin toplumsal yaşamlarını kolaylaştıracak, umutlu olabilmelerini ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak koşul, ortam ve imkanların oluşturulması çağdaş toplumların öncelikli görevlerindendir” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından İşitme Engelli öğrencilerden oluşan halk oyunu ekibi sergilediği performansla büyük beğeni topladı. Öğrenciler semazen gösterisi, jimnastik gösterisi büyük ilgi gördü. Engelli öğrencilerin kule yaparak açtığı Türk bayrağı büyük alkış aldı.